TASR/AP
StoryEditor

Le Penová odmietla prísť na výsluch. Odvoláva sa na poslaneckú imunitu

24.02.2017, 12:26
Autor:
TASRTASR
Vyšetrovatelia by mohli požiadať o odňatie poslaneckej imunity, čo ale môže trvať dlho a výsledok je neistý.

Francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová odmietla v stredu prísť na policajný výsluch. Uviedla, že až do júnových parlamentných volieb bude ignorovať predvolania na políciu, čo si môže dovoliť vďaka poslaneckej imunite.

"Justícia nesmie narušiť prezidentskú kampaň"

Le Penovú polícia predvolala, aby v stredu poobede prišla na výsluch v Paríži v súvislosti s podozrivým zamestnávaním poslaneckých asistentov. Líderka Národného frontu (FN) ale listom odkázala, že na nijaký výsluch nepríde až do parlamentných volieb, ktoré sa konajú 11. a 18. júna, informoval dnes francúzsky denník Le Monde.

Le Penová si to môže dovoliť na základe imunity, ktorú má ako poslankyňa Európskeho parlamentu. Vyšetrovatelia by mohli požiadať o odňatie poslaneckej imunity, čo ale môže trvať dlho a výsledok je neistý, píše denník.

Europoslakyňa prostredníctvom svojho advokáta pre Le Monde zopakovala stanovisko zo stredy: "Justícia nesmie narušiť prezidentskú kampaň vyšetrovaním, ktoré môže prebehnúť aj neskôr, pretože je to dôležitý okamih pre demokraciu v našej krajine."

Výsluchom a domovým prehliadkam sa nevyhli údajní poslaneckí asistenti Le Penovej, ktorí boli podľa Európskeho úradu na boj proti podvodom (OLAF) platení z európskych peňazí, hoci pracovali pre FN.

Ochrankár už na výsluchu bol

Francúzska polícia v stredu obvinila blízku stranícku spolupracovníčku Marine Le Penovej Catherine Grisetovú zo sprenevery. Grisetová si na pozícii asistentky mala zarobiť 300-tisíc eur.

Na výsluchu bol aj druhý podozrivý poslanecký asistent Thierry Legier, ochrankár francúzskej europoslankyne. Toho polícia po výsluchu prepustila bez obvinení. Z európskych peňazí mal dostať približne 40-tisíc eur.

Napriek celej kauze vyjadruje Le Penovej v prieskumoch podporu viac ako štvrtina opýtaných. V aprílovom prvom kole prezidentských volieb ju prieskumy pasujú do roly víťazky; v druhom by - nezávisle od toho, kto by bol jej súperom - zrejme utrpela prehru.

Podobný škandál má aj pravicový prezidentský kandidát Francois Fillon, ktorému údajne robili fiktívnych poslaneckých asistentov manželka a jeho dve deti.

01 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-14 21:53:38 - Feat.: - Title: "Prevzali sme zodpovednosť." Francúzsko potvrdilo, že sa v čase útoku Iránu podieľalo na obrane Izraela
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 14:38