trump kongresReuters
StoryEditor

Múr, Obamacare či Islamský štát. Trump sa v Kongrese držal starého scenára

01.03.2017, 06:30
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident Donald Trump vystúpil v Kongrese s tradičným prejavom, v ktorom predstavil svoju víziu pre Spojené štáty.

Rozsiahlu obnovu americkej infraštruktúry, odvolanie zdravotnej reformy niekdajšieho prezidenta USA Baracka Obamu, stavbu múru na južnej hranici s Mexikom či daňovú reformu, ktorá uľaví americkým firmám i strednej triede, to všetko prisľúbil vo svojom prvom prejave k obom komorám Kongresu prezident Donald Trump. Republikánska hlava štátu hovorila aj o tom, že USA podporujú NATO, zároveň ale očakávajú väčšiu zodpovednosť spojencov.

Rekonštrukcia vlasti

Trump na úvod vyhlásil, že jeho administratíva napraví chyby, ktoré boli za posledné desaťročie urobené. Teraz podľa prezidenta nastal čas, aby sa Spojené štáty namiesto obnovy krajín v zámorí zamerali na rekonštrukciu vlasti.

Vyzval preto Kongres, aby schválil jeho infraštruktúrny program, ktorý počíta s investíciami vo výške jedného bilióna dolárov z verejných aj zo súkromných zdrojov.

Svoj infraštruktúrny plán Trump prirovnal k programu niekdajšieho prezidenta Dwighta Eisenhowera na výstavbu diaľničnej siete. Trump očakáva, že tak vzniknú milióny nových pracovných miest.

Ďalším kľúčovým prvkom, ktorý pomôže naštartovať americké hospodárstvo, je podľa šéfa Bieleho domu daňová reforma. Zmeny, ktoré Trump označil za historické, znížia dane firmám a uľaviaí strednej triede. Prezident predpokladá, že vďaka nižším daniam porastú platy a zvýši sa konkurencieschopnosť.

Múr začnú stavať čoskoro

Trump počas predvolebnej kampane a aj po inaugurácii opakovane hovoril o nevyhnutnosti odvolať zdravotnú reformu demokratického exprezidenta Baracka Obamu. Počas prejavu ku Kongresu vyzval zákonodarcov z radov demokratov i republikánov, aby reformu zvanú Obamacare spoločne odvolali a nahradili novým systémom.

Trump označil Obamacare za americkú katastrofu, ktorá je nákladná a ktorá núti Američanov kupovať predražené poistenie, ktoré by si bez nátlaku vlády sami nevybrali.

Časť príhovoru Trump venoval imigračnej politike a bezpečnosti USA. Zopakoval, že už čoskoro sa na hraniciach s Mexikom začne stavať múr a že je nevyhnutné, aby USA opäť získali kontrolu nad svojimi hranicami. Poznamenal, že doteraz mohli cez hranice prúdiť drogy a zločinci, čomu je teraz koniec.

Trump tiež zákonodarcom povedal, že je potrebné zakázať vstup do USA ľuďom z vybraných štátov, ktorých občanov nie je možné podrobiť dostatočným bezpečnostným previerkam.

Nestojí o vojnu

Pokiaľ ide o boj proti teroristickému hnutiu Islamský štát, chcú USA spolupracovať so všetkými spojencami vrátane priateľských moslimských krajín.

Trump zdôraznil, že Spojené štáty majú záujem uzatvárať nové priateľstvá, pretože nestojí o vojnu a konflikty, ale o harmóniu a stabilitu. Zdôraznil, že Amerike sa vždy lepšie darilo, keď bol svet pokojnejším miestom.

Trumpa v Kongrese uvítal búrlivý potlesk, ktorý opakovane sprevádzal aj jeho prejav. Naopak demokratickí zákonodarcovia, ktorí s jeho politikou nesúhlasia, sa k žiadnym hlasným prejavom odporu neuchýlili. Niektorí z nich, ako poznamenala agentúra AP, mali odznaky žiadajúce zachovanie Obamacare. Množstvo demokratov sa na Trumpov prejav obliekla do bielych šiat, aby tak uctili hnutia za volebné právo žien.

01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 04 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 05 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:36