Reuters
StoryEditor

Švédsko zo strachu z Ruska zavádza povinnú vojenčinu. Malo by aj Slovensko? (anketa)

02.03.2017, 13:34
Autor:
chochoahaaha
Severania sú znepokojení manévrami ruskej armády.

Švédska vláda schválila opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby. Na začiatku budúceho roka by do nej mali nastúpiť štyri tisícky mužov a žien. Neutrálna krajina vojenčinu zavádza kvôli obavám z Ruska a nízkemu záujmu o službu v armáde, informovala stanica BBC.

Armáde chýbajú ľudia

Psychologické a telesné skúšky podstúpi 13-tisíc mladých ľudí narodených v roku 1999. Štyri tisícky z nich potom začiatkom budúceho roka nastúpia na vojnu, ktorá potrvá deväť až dvanásť mesiacov. Počet brancov by sa mohol v ďalších rokoch zdvojnásobiť. Krok vlády podporujú aj hlavné opozičné strany.

Brannú povinnosť, ktorá sa vzťahovala iba na mužov, prerušila v roku 2010 stredopravicová vláda. Švédska armáda sa dnes stretáva s nedostatkom nových záujemcov a súčasný kabinet sociálnodemokratického premiéra Stefana Löfvena verí, že časť brancov po vojenčine v ozbrojených zložkách zostane.

"Máme problém s doplňovaním vojenských jednotiek na dobrovoľnej báze a treba to nejako riešiť. Znovuzavedenie odvodov je preto nevyhnutné," povedal minister obrany Peter Hultqvist verejnoprávnemu rozhlasu SVT. Sama armáda uvádza, že vlani jej chýbalo tisíc veliteľov, vojakov a námorníkov a sedem tisíc rezervistov.

Švédsko sa obáva Ruska

Švédsko je v posledných rokoch znepokojené manévrami ruského námorníctva v Baltskom mori. Vlani v septembri preto švédska armáda po desiatich rokoch obnovila vojenskú základňu na najväčšom ostrove Gotland a začala úzko spolupracovať s Fínskom. Vláda navýšila rozpočet armády, pričom väčšina peňazí má ísť na modernizáciu švédskej flotily.

Na sklonku minulého roka Úrad pre riešenie nepredvídateľných udalostí vyzval jednotlivé kraje, aby zintenzívnili pohotovostné plánovanie pre prípad vojny. Úrad vyzval predstaviteľov miestnej samosprávy k účasti na armádnych cvičeniach, zabezpečenie bezpečnej komunikácie a kontrolu núdzových úkrytov.

V neutrálnej krajine sa kvôli ruskej anexii Krymu a preletom ruských lietadiel nad Baltom tiež rozpútala diskusia o prípadnom vstupe do NATO. Vlani v máji parlament schválil dohodu, ktorá umožní širší prístup Severoatlantickej aliancie pre vojenské cvičenia alebo pre prípad vojny v regióne.

Záujem dobrovoľníkov na Slovensku je malý

Na Slovensku bola povinná vojenská služba zrušená v roku 2006. Minister obrany Peter Gajdoš v auguste 2016 oznámil, že začne vytvárať aktívne armádne zálohy. Okrem toho armáda vlani odštartovala projekt dobrovoľnej vojenskej služby, záujem verejnosti bol ale výrazne nižší oproti očakávaniam. Myslíte si, že by sa na Slovensku mala povinná vojenská služba obnoviť? Svoj názor vyjadrite v ankete.

ANKETAMala by byť povinná vojenská služba obnovená aj na Slovensku? Áno 526 (39%) Nie 808 (61%) Hlasovalo 1334 ľudí, aj vy

01 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 03 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:15