Reuters
StoryEditor

Fillon pokračuje aj napriek škandálu. Priznal chyby a skritizoval dezertérov

05.03.2017, 15:59
Autor:
TASRTASR
Fillon bol kritický aj k súčasnej vláde a prezidentovi Francoisovi Hollandovi.

Prezidentský kandidát francúzskych konzervatívcov Francois Fillon dnes vyzval svojich priaznivcov, aby nevzdávali boj o víťazstvo v prezidentských voľbách napriek podozreniam z údajnej korupcie, kttasroré výrazne poškodili jeho vyhliadky na úspech.

Fillon bol vo svojom prejave kritický k sebe i k dezertérom zo svojho tábora, ale aj k súčasnej socialistickej vláde.

Svojim priaznivcom povedal, že im dlhuje ospravedlnenie za to, že "musia brániť" česť jeho i jeho manželky Penelope, namiesto toho, aby spoločne bojovali za projekt pre Francúzsko, ktorý ako kandidát ponúka.

Fillon priznal chyby

Opäť priznal, že spáchal niekoľko chýb: prvou bolo, že zamestnal svoju manželku ako svoju poslaneckú asistentku. Druhou chybou bol podľa neho spôsob, akým o tom hovoril so svojimi priaznivcami. Vysvetlil však, že keď je niekto čestný, ťažko sa mu čelí takej kampani, akej je teraz vystavený aj on.

Na margo tých spolustraníkov, ktorí pochybujú alebo "opúšťajú loď", Fillon povedal, že ich útek pôsobí dojmom, akoby chceli zachrániť seba samých. Vyhlásil, že on si svedomie spytoval, pričom "za okolností, aké nikomu neželá". Svojim spolustraníkom odkázal, že teraz je rad na nich. "Ich zodpovednosť je nesmierna, rovnako ako moja," vyhlásil Fillon.

Fillon bol kritický aj k súčasnej vláde a prezidentovi Francoisovi Hollandovi, keď uviedol: "V našej krajine sa nevládne, ale je spravovaná prvým tajomníkom Socialistickej strany".

Uviedol tiež, že súčasnú situáciu by bolo možné považovať za komédiu, keby Francúzsko v posledných piatich rokoch nezažilo "strašné nebezpečenstvo" - islamistický terorizmus.

Zišli sa aj odporcovia Fillona

Zhromaždenie Fillonových prívržencov sa konalo na námestí Trocadéro a bolo akýmsi testom, či má Fillon dostatok prívržencov na to, aby nemusel stiahnuť svoju kandidatúru. Na mítingu bola aj jeho manželka Penelope, ktorú Fillon spolu s ich dvoma deťmi platil ako svojich asistentov. Existuje však podozrenie, že ich práca bola fiktívna. Fillonovci to však odmietajú, čo sa v rozhovore pre najnovšie vydanie nedeľníka Journal du dimanche snažila vysvetliť aj Penelope Fillonová.

Na Námestí Republiky sa dnes približne v rovnakom čase konalo stretnutie Fillonových odporcov.

Podľa prieskumov verejnej mienky, ktoré boli zverejnené v sobotu, si viac ako 70 percent francúzskych voličov želá, aby sa Fillon vzdal svojej kandidatúry.
Podpora mu klesla aj v jeho vlastnom tábore: a to zo 70 percent pred dvoma týždňami na súčasných 53 percent podporovateľov.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:12