bohuslav sobotkaReuters
StoryEditor

Sobotka obhájil líderstvo ČSSD. Dostal menej hlasov, ako naposledy

10.03.2017, 09:35
Autor:
ČTKČTK
Ešte raz skúsiť vyhrať parlamentné voľby, o to sa chcú českí sociálni demokrati pokúsiť na jeseň.

Český premiér Bohuslav Sobotka obhájil pozíciu predsedu ČSSD. V tajnej voľbe delegátov zjazdu v Brne dostal približne 67 percent platných hlasov.

Ministerský predseda stranu vedie od roku 2011 a v piatkovej voľbe nemal protikandidáta. Delegátov v piatok požiadal o silný mandát pred blížiacimi sa voľbami do parlamentu.

Pri poslednej voľbe v roku 2015 získal Sobotka približne 85 percent hlasov, podobne úspešný bol aj dva roky predtým, keď ho podporilo približne 84 percent delegátov.

Sobotka zdôraznil, že mandát predsedu ČSSD obhájil už po štvrtýkrát, čo ho radí na roveň súčasného prezidenta Miloša Zemana. "Je to silný okamih, pretože som bol zvolený po štvrtýkrát do vedenia sociálnej demokracie, toto sa v novodobej histórii podarilo len jednému predsedovi, a to bol Miloš Zeman," povedal po vyhlásení výsledkov. Poďakoval za hlasy a povedal, že zjazd je reprezentatívne zhromaždenie, ktoré vyjadrilo jasnú vôľu strany.

Ostrá kritika Babiša

Ešte pred hlasovaním predniesol Sobotka nominačný prejav, v ktorom povedal, že šéf hnutia ANO Andrej Babiš nie je sociálne citlivý miliardár, ale človek, ktorý nemá rád demokraciu.

Vicepremiér jeho vlády podľa neho chce získať absolútnu a nekontrolovanú moc všetkými prostriedkami. Vicepremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš sa proti tvrdeniu premiéra Bohuslava Sobotku, že nemá rád demokraciu, ohradil. Oznámil, že chce demokraciu bez pokrytectva a bez korupcie.

Sobotku obvinil, že ho riadia lobisti a že im premiér ide na ruku. "Nechápem, že so mnou pán premiér tri roky sedí vo vláde, keď toto hovorí," reagoval na Sobotkové slová Babiš.

Berie len jasné víťazstvo

"Chcem vyhrať voľby, zostavovať vládu," povedal Sobotka s tým, že pôjde len do takej vlády, v ktorej ČSSD uplatní svoj program. "Nebudem diskutovať o tom, čo budeme robiť, keď skončíme druhí. Chcem skončiť na prvom mieste, aby sociálna demokracia zostavovala budúcu vládu," zdôraznil.

"Chcem ale jasne povedať, že ak budem predseda, nepôjdeme do vlády za každú cenu. Pôjdeme len vtedy, keď budeme môcť určiť a garantovať vládny program. Nebudeme robiť figový list, za ktorý sa bude schovávať niekto iný, kto bude presadzovať svoj program," sľúbil zhruba siedmich stovkám účastníkov zjazdu.

Ku znovuzloveniu už začali Sobotkovi gratulovať aj členovia iných politických strán. Pavel Bělobrádek povedal, že Sobotka podľa neho získal od sociálnych demokratov veľmi solídny mandát.

Premiérovi gratuloval aj predseda TOP09 Miroslav Kalousek. Dúfa, že Sobotka tento "kríž" ponesie so zodpovednosťou za plnohodnotnú demokraciu v ČR.
Gratuláciu pridal aj slovenský premiér Robert Fico. Pripomenul ich vzájomné vynikajúce osobné vzťahy a dobrú spoluprácu.

01 - Modified: 2024-02-13 21:12:25 - Feat.: - Title: Šéf maďarskej diplomacie Szijjártó rokoval v Madride o príprave krajiny na európske predsedníctvo 02 - Modified: 2022-06-15 19:48:10 - Feat.: - Title: Česká vláda predstavila priority predsedníctva v EÚ. Chce summit so Zelenským 03 - Modified: 2021-12-10 16:10:03 - Feat.: - Title: ČSSD má nového šéfa. Hamáčka po volebnom debakli nahradí Šmarda 04 - Modified: 2021-10-11 12:45:05 - Feat.: - Title: Po 32 rokoch od pádu železnej opony sú českí komunisti mimo parlamentu 05 - Modified: 2021-08-10 08:29:13 - Feat.: - Title: Exposlankyňa Za ľudí, ktorú vytlačili z parlamentu, kritizuje Kolíkovú: Má inú politickú DNA ako Remišová
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:56