snehová búrkaReuters
StoryEditor

Východné pobrežie USA potrápi silná búrka, Merkelová odložila let do Washingtonu

13.03.2017, 19:00
Autor:
ČTKČTK
K východnému pobrežiu Spojených štátov sa rýchlo blíži silná búrka, podľa meteorológov jeden z posledných pozdravov tohtoročnej zimy.

Letiská vo veľkých pobrežných mestách už ohlásili zrušenie tisícov letov, v školách sa v utorok nebude učiť a energetici varujú pred rozsiahlymi výpadkami v dodávkach elektriny.

Živel má zasiahnuť časti štátov Pensylvánia, New Jersey, New York a Connecticut. Do stredajšieho rána miestneho času by mohlo napadnúť až 60 centimetrov snehu a teploty by mohli klesnúť až o 30 stupňov oproti obvyklým hodnotám z polovice marca. Varovanie meteorológov sa týka územia, kde žije 50 miliónov ľudí.

Výpadky prúdu a záplavy

Newyorský starosta Bill de Blasio vyzval obyvateľov mesta, aby búrku brali vážne. "Budúci deň alebo dva budú skutočnou výzvou," povedal novinárom. Zima bola pritom tento rok na východe USA mierna, v New Yorku aj Washingtone prídel snehu zaostal za normou.

Búrka má vrcholiť v utorok, keď napríklad v Bostone očakávajú 30 centimetrov snehu, ktorý by mohol na mesto napadnúť počas troch hodín. Rýchlosť vetra má dosahovať až 100 kilometrov za hodinu, okrem výpadkov prúdu sa očakávajú aj miestne záplavy. V niektorých mestách vrátane New Yorku v utorok zostanú školy zatvorené, odložené boli súdne konania a na letiskách sú na posyp pripravené tisíce ton soli.

Už vopred ale správa letísk na východnom pobreží preventívne zrušila takmer 4000 letov. Najväčšie problémy sa očakávajú na frekventovanom letisku Newark pri New Yorku a na medzinárodnom letisku v Bostone. Živel naopak neovplyvní obchodovanie na burze - prevádzka na Wall Street zostane neprerušená, kvôli počasiu sa vraj naposledy zastavila v roku 1996.

S Trumpom sa stretne v piatok

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odložila pre zlé počasie na východe USA cestu do Washingtonu, kde sa mala v utorok stretnúť s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Kancelárka to dnes večer oznámila novinárom krátko predtým, ako mala pôvodne za oceán odletieť. Biely dom neskôr informoval, že stretnutie bolo preložené na piatok. Pôjde o prvé osobné rokovania Merkelovej a Trumpa.

"Cesta je (pre dnešok) zrušená," povedala novinárom Merkelová. Podľa agentúry DPA dodala, že pred zlým počasím ju varoval telefonicky sám Trump. Ten o blížiacej sa silnej búrke informoval aj na svojom twitterovom účte. "Všetci na východnom pobreží buďte opatrní a sledujte miestne úrady, pretože sa blíži silná búrka," napísal dnes Trump.

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer neskôr oznámil, že stretnutie pôvodne plánované na utorok sa prekladá na piatok. Už skôr médiá informovali, že obaja štátnici majú preberať množstvo tém - od Sýrie cez vzťahy s Ruskom a Čínou až po vzájomnú obchodnú bilanciu.

V Nemecku i ďalších európskych krajinách sa po voľbe Trumpa americkým prezidentom objavili obavy o ďalší osud spojenectva, okrem iného kvôli niektorým výrokom nového šéfa Bieleho domu na adresu Severoatlantickej aliancie (NATO) alebo obchodných vzťahov. Konkrétne na adresu Merkelovej sa Trump veľmi kriticky vyjadril vo vzťahu k jej ústretovej utečeneckej politike.

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 05 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:17