alexandrovci lietadlo spomienkaReuters
StoryEditor

Za tragédiou letu Alexandrovovcov môže byť somatogravická ilúzia, pilot omylom klesal

14.03.2017, 12:16
Autor:
ahaaha
Ruské lietadlo Tu-154 s Alexandrovovcami na palube sa zrejme nezrútilo, piloti ho zrejme neúmyselne naviedli do mora.

K tomuto záveru podľa denníka Kommersant došla komisia vyšetrujúca príčinu katastrofy, ktorá si vyžiadala 92 životov. Experti sa domnievajú, že pilotov mohla postihnúť takzvaná somatogravická ilúzia.

Vyšetrovacia komisia sa podľa Kommersantu teraz snažia zistiť, čo kapitána Romana Volkova k rozhodnutiu pokúsiť sa o pristátie na mori len pár minút po štarte zo Soči viedlo. Špecialisti študujú jeho zdravotné záznamy, výsledky psychologických testov, vypočúvajú inštruktorov, ktorí ho učili lietať a preverujú, či mala posádka stroja pred odletom zo Soči dostatok času na odpočinok.

Stroj sa zrútil 70 sekúnd po štarte. Údaje z čiernej skrinky ukázali, že lietadlo 60 sekúnd po štarte nabralo výšku 250 metrov a rýchlosť 360 až 370 kilometrov za hodinu. Hoci stroj nestrácal rýchlosť a uhol nábehu ovplyvňujúci vztlakovú silu neprekonal kritickú hranicu, lietadlo ďalej nenaberalo výšku a stroj následne začal klesať.

​Experti sa domnievajú, že Volkov mohol byť po štarte dezorientovaný. Podľa všetkého totiž ignoroval údaje palubných prístrojov a spoliehal sa na svoje zmysly. Zo Soči štartoval za tmy, na mori nevidel žiadne orientačné body a neuvedomoval si, ako vysoko nad hladinou sa stroj nachádza. Pri preťažení počas štartu mohol mať dojem, že stroj stúpa, hoci skutočnosť bola opačná.

"Predbežne sa ako hlavná verzia vyšetrovania ukazuje, že pilotov v dôsledku únavy a panujúcej tmy postihla takzvaná somatogravická ilúzia, kvôli ktorej si údaje z palubných prístrojov nedali do správnej súvislosti s vlastnými zmyslami," povedal agentúre Interfax zdroj oboznámený s vyšetrovaním.

Chyba pilota sa čoskoro po katastrofe stala hlavnou vyšetrovacou verziou. Ruské médiá predtým špekulovali o poruche vztlakových klapiek, vyšetrovatelia však technické problémy ako príčinu tragédie zavrhli. Svedkovia katastrofy vypovedali, že stroj po štarte nenabral potrebnú výšku a s neprirodzene zdvihnutým predkom začal klesať, takže pripomínal motorku idúcu po zadnom kolese.

Dopravné lietadlo ruského ministerstva obrany spadlo do Čierneho mora v blízkosti Soči v nedeľu 25. decembra skoro ráno. Pri nešťastí zahynulo všetkých 92 cestujúcich vrátane väčšiny členov kultúrneho zboru Alexandrovovci, ktorí mierili do Sýrie na vystúpenie pre ruských vojakov.

01 - Modified: 2024-04-25 08:15:22 - Feat.: - Title: V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie, hlási prokuratúra. Obvineným hrozí až 15 rokov za mrežami 02 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 03 - Modified: 2024-04-24 20:10:01 - Feat.: - Title: Španielsky premiér zvažuje rezignáciu. Dôvodom je vyšetrovanie jeho manželky v korupčnej kauze 04 - Modified: 2024-04-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Selfie s letuškou či chodenie v ponožkách na toaletu. Letuška odhalila divné veci, ktoré cestujúci v lietadle robievajú 05 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:15