turci holandsko demonštráciaTASR/AP
StoryEditor

Turecký denník vyzýva krajanov v Holandsku k povstaniu. Je nás viac, burcuje

14.03.2017, 13:25
Autor:
ertertČTKČTK
Diplomatická roztržka medzi Holandskom a Tureckom naberá na sile.

V niekoľkých tureckých mestách vyšli do ulíc ľudia, ktorí protestovali proti zákazu tureckej kampane v Holandsku pred blížiacim sa referendom. Turecký denník dokonca v jednom z textov porovnával počet holandských vojakov a Turkov žijúcich v tejto európskej krajine.

Konflikt pre referendum

Roztržka naplno prepukla minulý víkend. Ankara hrozí Holanďanom odvetou za to, že tureckú ministerku pre záležitosti rodiny eskortovali ako nežiaducu osobu do Nemecka. Ešte predtým v sobotu holandská vláda zakázala pristáť v Rotterdame šéfovi tureckej diplomacie. Obaja chceli v Holandsku agitovať medzi tureckou menšinou pred ústavným referendom, ktoré je na programe 16. apríla.

V uplynulých dňoch sa kvôli sporu vydali do ulíc v Holandsku aj Turecku tisícky ľudí, ktorí nesúhlasia s postupom holandskej vlády. V Istanbule neznámy muž na holandskom veľvyslanectve strhol vlajku a nahradil ju tureckú, píše nemecký server Spiegel. Pred budovou konzulátu v Rotterdame polícia v pondelok ráno na koňoch a za pomoci psov a vodných diel rozháňala dav asi 2 000 Turkov, ktorí na policajtov hádzali kamene a zápalné fľaše.

Turecký provládny denník Yeni Akít zašiel ešte ďalej a nenápadne vyzýva Turkov k povstaniu. "Holandsko má 48 tisíc vojakov, žije tam však 400-tisíc Turkov," uviedol denník.

K hrozbám sa pridal aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. "Určite za to zaplatia a tiež dostanú lekciu z diplomacie. Naučíme ich medzinárodnú diplomaciu," pohrozil Amsterdamu.

V pondelok večer turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş ohlásil uvalenie sankcií na Holandsko. Ankara podľa neho zmrazí vzťahy s Holandskom na najvyššej úrovni a zablokuje aj všetky ďalšie diplomatické lety z tejto západoeurópskej krajiny. Už tiež znemožnila návrat holandského veľvyslanca do Turecka.

​Minister pre otázky Európskej únie Ömer Çelik v rozhovore pre agentúru Anadolu pohrozil vypovedaním dohody o utečencoch z marca minulého roka. V rámci dohody sa Turecko zaviazalo, že nebude púšťať utečencov cez svoje územie. Aj vďaka tomu sa podarilo zmierniť utečeneckú krízu.

Bizarné opatrenia, znie z Holandska

Holandský premiér Mark Rutte považuje opatrenia Turecka za bizarné, pretože jeho krajina má podľa neho viac dôvodov sa hnevať. Ohlásené diplomatické opatrenia "nie sú tak zlé", dodal predseda vlády. Paríž vyzval na zmiernenie napätia a Kodaň reagovala odporúčaním odložiť marcovú návštevu tureckého premiéra v Dánsku.

Tureckí politici sa snažia získať hlasy voličov aj za hranicami, najmä v Nemecku, kde žijú podľa niektorých zdrojov zhruba tri milióny Turkov. Nemecké miestne úrady však tento týždeň zrušili niekoľko mítingov s účasťou tureckých ministrov. Nemecko si za to vyslúžilo tvrdú kritiku od Ankary.

Nemecký ústavný súd ale dospel k záveru, že je možné zakázať sporné vystúpenia tureckých činiteľov v Nemecku, pretože zahraniční štátnici na podobné aktivity nemajú nárok.

Turecko má teraz zhruba 80 miliónov obyvateľov a podľa odhadov žije v zahraničí ďalších osem až 15 miliónov ľudí tureckého pôvodu. Referenda o ústavných zmenách sa môžu zúčastniť všetky plnoleté osoby s tureckým občianstvom. Zmeny v ústave by mali posilniť postavenie a právomoci tureckého prezidenta.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-20 17:56:25 - Feat.: - Title: Erdogan rokoval s lídrom Hamasu, opäť naznačil záujem byť sprostredkovateľom 04 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 05 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:19