twitter tureckoReuters
StoryEditor

"Nacistické Holandsko", "Nacistické Nemecko". Protureckí hackeri napadli účty na twitteri

15.03.2017, 10:42
Autor:
ČTKČTK
Útočníci označujú Holandsko a Nemecko kvôli správaniu voči Turecku za nacistov, odkazy sú písané turecky.

Stovky overených účtov na twitteri dnes napadli hackeri. Sú medzi nimi účty organizácií Amnesty International a Unicef, Európskeho parlamentu, mediálnych firiem i známych osobností, uviedla na svojom webe televízie CNBC. Niektorým užívateľom bola v profile zmenená fotografia, objavila sa tam turecká vlajka a erb Osmanskej ríše. Kto stojí za útokom, zatiaľ nie je jasné.

Na jednom zo odkazov, takzvaných tweetov, sa objavil aj hákový kríž, symbol nacistického Nemecka. Objavili sa tiež hashtagy, ktoré v preklade znamenajú nacistické Nemecko a nacistické Holandsko, a tweet podporujúci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Tweet tiež odkazuje na video s Erdoganom a zmieňuje dátum 16. apríla, kedy sa bude konať referendum, ktoré by malo posilniť právomoci prezidenta.

Medzi napadnutými sú profily časopisu Forbes, bitcoinové peňaženky Blockchain, nemeckého futbalového klubu Borussia Dortmund, japonského účtu Justina Biebera alebo profil britského ministerstva zdravotníctva.

​Podľa niektorých užívateľov bola narušená analytická aplikácia tretej strany nazvaná Twitter Counter, čo umožnilo hackerom poslať množstvo tweetov komukoľvek, kto používa tento softvér. Hovorca Twitter Counteru CNBC povedal, že sú si tejto situácie vedomí a vyšetrujú ju. Spoločnosť podľa neho prijala kroky, aby takémuto zneužitiu zabránila, ak bolo skutočne uskutočnené pomocou ich systému.

Medzi Tureckom a Holandskom panuje dlhšiu dobu napätie. Minulý týždeň označil Erdogan holandskú vládu za nacistickú a fašistickú. Holandsko cez víkend označilo tureckú ministerku pre záležitosti rodiny za nežiaducu osobu a eskortovalo ju do Nemecka.

Ministerka sa chystala v Rotterdame prehovoriť k členom miestnej tureckej komunity a presvedčiť ich, aby v aprílovom referende o zmenách tureckej ústavy hlasovali za posilnenie právomocí hlavy štátu. Erdogan varoval, že Holandsko za svoje aktivity zaplatí. V podobnom spore je Turecko s Nemeckom.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-26 05:47:46 - Feat.: - Title: Zamestnanci nemeckých supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi 03 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 04 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 05 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:56