izrael palestína múrTASR/AP
StoryEditor

Správa OSN obvinila Izrael z apartheidu. Židovský štát aj USA "do očí bijúcu lož" odmietli

16.03.2017, 15:18
Autor:
tehteh
OSN v stredu vydala správu o Izraeli, ktorý "praktizuje apartheid" proti Palestínčanom.

Išlo sa o politicky výbušné tvrdenie, ktoré viedlo k rýchlej odpovedi zo strany Izraela a Spojených štátov. Zástupcovia Palestíny proti kritike správy nebojujú, ale chcú so situáciou niečo robiť.

Správu publikovala Ekonomická a sociálna komisia pre západnú Áziu (ESCWA) pri OSN sídliaca v libanonskom Bejrúte, ktorý sa skladá z 18 arabských štátov tohto územia, mnohé z nich štát Izrael neuznávajú. Vyšetrovanie ohľadom možného apartheidu zadal jeden z jej členov. Správa bola založená na "základe vedeckého bádania, ktoré prišlo so zdrvujúcim dôkazom o tom, že je Izrael vinný zo zločinu apartheidu", uviedla správa.

Správa uvádza, že hlavnou metódou apartheidu je "strategické rozdelenie palestínskeho ľudu do štyroch skupín", ktoré sú "utláčané právnymi predpismi, politikou a postupmi". Uvedené skupiny podľa správy sú: Palestínčania z Izraela, Palestínčania z Jeruzalema, Palestínčania zo Západného brehu Jordánu a z Pásma Gazy.

Hovorca OSN Stephane Dujarric v New Yorku novinárom potom povedal, že správa bola zverejnená bez predchádzajúcej konzultácie so sekretariátom OSN. "Správa v tomto znení neodráža názory generálneho tajomníka Antónia Guterresa," povedal. Podľa neho správa odzrkadľuje len názory jej autorov.

"Nečítať bez piluliek proti nevoľnosti"

Predstavitelia Spojených štátov amerických, ktoré sú spojencom Izraela, spomenuli, že sú správou pobúrení. Americká ambasádorka v OSN Nikki Haleyová vo vyhlásení uviedla, že dištancovanie sa OSN od vydanej správy nestačí. "Sekretariát OSN urobil správne rozhodnutie sa od správy dištancovať. Ale musí zájsť ešte ďalej a správu v celej šírke stiahnuť," podotkla.

Správa pochopiteľne pobúrila aj Izrael. Hovorca izraelského ministra Emmanuel Nahshon na svojom twitteri uviedol: "OSN správu neschvaľuje. Priateľská rada - nečítajte ju bez piluliek proti nevoľnosti," uviedol.

Izraelský ambasádor pri OSN Danny Danone vydal ako mnohí ďalší tiež odmietavé vyhlásenie, v ktorom prirovnal správu ku "lži bijúcej do očí". Podľa neho ide o "falošné označenie jedinej skutočnej demokracie na Strednom východe. Vytvára opovrhnutiahodné a falošné paralely".

Ani palestínska strana nezostala bez reakcie. Veľvyslanec pri OSN Rijad Mansúr pochválil autorov správy a označil kritiku ohľadom ich záveru za mylnú. Povedal však, že "skôr ako útočiť na správu samotnú, by bolo lepšie sa sústrediť na skutočnosti, ktoré správa popisuje a ako by mohli byť napravené," citoval jeho reakciu denník The New York Times.

Autorom antiizraelský extrémista?

Tvorcom správy je Richard Falk, bývalý vyšetrovateľ pre ľudské práva na palestínskych územiach pre OSN a profesor politických vied na univerzite Southern Illinois. Ešte pred odchodom z postu osobitného spravodajcu o stave ľudských práv na týchto územiach už v roku 2014 tvrdil, že izraelská politika má neprijateľné charakteristiky kolonializmu, apartheidu a dokonca aj etnických čistiek, napísala agentúra Reuters.

Spojené štáty americké ho obvinili zo zaujatosti voči Izraelu, rovnako ako jeho ďalší kritici, ktorí v ňom vidia antiizraelského extrémistu.

Termín "apartheid" je užívaný kritikmi izraelskej vlády už nejaký čas. Popisuje politiku voči Palestínčanom na územiach okupovaných či riadených Izraelom.

Avšak aj tí Izraelčania, ktorí s vyššie zmienenou politikou nesúhlasia, považujú termín apartheid za príliš silné označenie skutočnosti. Sekundárne podľa nich "môže spôsobiť izoláciu a delegitimizáciu ich štátu," napísal The New York Times.

Denník tiež poukázal na to, že aj keď bol termín apartheidu v OSN v spojitosti s izraelskou politikou voči Palestínčanom oficiálne použitý prvýkrát, iní kritici tak už urobili dávno predtým. Napríklad John Dugard, juhoafrický profesor práv v roku 2007 povedal, že "izraelské zákony a postupy na okupovaných územiach sa rozhodne podobajú niektorým aspektom apartheidu."

Saíb Erekat, hlavný vyjednávač pre Palestínčanov s Izraelom taktiež použil termín apartheid, pričom ho spájal v tej dobe iba s vládou Benjamina Netanjahua.

01 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 02 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 03 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 04 - Modified: 2024-04-25 07:54:33 - Feat.: - Title: Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia 05 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:00