Reuters
StoryEditor

Zadržali sme ozbrojených provokatérov financovaných cez Poľsko a Litvu, vyhlásil Lukašenko

21.03.2017, 15:11
Autor:
ČTKČTK
Minsk a niektoré ďalšie bieloruské mestá v minulých týždňoch zažili vlnu protestných demonštrácií.

Bieloruská polícia zadržala niekoľko desiatok "ozbrojených provokatérov" vycvičených v táboroch v Bielorusku a na Ukrajine a financovaných cez Poľsko a Litvu. Počas návštevy v bieloruskom Mohylove to dnes povedal prezident Alexander Lukašenko. Upozornil, že opozičné sily sa v krajine aktivizujú.

"Chystali ozbrojené provokácie," vyhlásil prezident bez toho, aby oznámil podrobnosti o zadržaných. Bezpečnostné zložky vraj reagovali na udania, ktoré urobila na veľvyslanectve Bieloruska v niektorej z krajín Európskej únie nemenovaná bieloruská občianka. "Zistili sme potom veľmi zaujímavé veci," poznamenal podľa štátnej agentúry Belta Lukašenko.

Na jeho slová dnes vo Vilniuse reagoval litovský minister zahraničia Linas Linkevičius, ktorý obvinenia svojej krajiny označil za "prázdne, žiadnymi faktami nepodložené tvrdenia". Situácia v Bielorusku je podľa ministra zložitá a napätá, ale Litva nemá v úmysle podnikať žiadne akcie, ktoré by mohli susednú krajinu destabilizovať.

Podľa správ dnešnej minskej tlače Lukašenko už v pondelok povedal, že sa bieloruská opozícia s využitím finančnej pomoci "západných fondov" a tajných služieb snaží vyostriť napätie v krajine. "Je to piata kolóna, ozbrojení provokatéri, žiadna opozícia," vyhlásil bieloruský prezident. S "vlasteneckou opozíciou" je ochotný rokovať, s nikým iným sa vraj baviť nebude.

Minsk a niektoré ďalšie bieloruské mestá v minulých týždňoch zažili vlnu protestných demonštrácií, najväčších za niekoľko posledných rokov. Ich účastníci kritizovali prezidentský dekrét o zdaňovaní nezamestnaných osôb, ktorý postihuje ľudí bez trvalého zamestnania nehlásených na úradoch práce.

Dekrét ukladá osobám, ktoré v predošlom roku odpracovali menej ako 183 dní, zaplatiť osobitnú daň v prepočte takmer 240 eur, pokiaľ nie sú registrované na úrade práce. Bielorusi požadujú jeho úplné zrušenie, prezident jeho platnosť po protestoch začiatkom marca pozastavil. Dnes v Mohylove vyhlásil, že kontroverzné nariadenie úplne zrušiť nemieni.

V pondelok sa podľa agentúry Interfax terénne auto naložené zbraňami a muníciou pokúsilo násilne prekročiť ukrajinsko-bieloruskú hranicu, ale bieloruskí pohraničníci ho streľbou zadržali. Pri incidente boli dve osoby zadržané, tretia je údajne na úteku. Hraničný dozor bol z oboch strán posilnený.

01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 03 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu 04 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Lukašenko si pestuje následníčku. Ide mu o prežitie, hovorí bieloruský politológ 05 - Modified: 2024-03-05 10:41:44 - Feat.: - Title: Počas politických procesov v Bielorusku odsúdili za posledné tri roky tisíce ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:51