dmitrij medvedevReuters
StoryEditor

Najnenávidenejší muž Ruska? Medvedevov rozprávkový majetok šokoval a vyhnal ľudí do ulíc

29.03.2017, 13:00
Tento víkend prebehla v desiatkach ruských miest séria verejných občianskych protestov. Vyvolali ich obvinenia predsedu ruskej vlády z korupcie.

Dokument popisujúci rozsiahly majetok Dmitrija Anatoljeviča Medvedeva bol najprv publikovaný na webových stránkach Fondu boja s korupciou (FBK) a teraz koluje na internete. Reakcia moci bola tvrdá a rýchla, píše vo svojom komentári Vladimír Votápek.

Najväčšiu z demonštrácií, ktorá sa konala v Moskve, rozohnali a veľký počet jej účastníkov bol zadržaný. Presne podľa tradície posledných rokov, kedy sa Kremeľ snaží potlačiť každý prejav občianskych aktivít, ktoré by boli nezávislé, alebo dokonca kritické voči mocenským špičkám.

Odhady účasti na moskovskej demonštrácii sa už tradične líšia a siahajú od niekoľkých tisíc do desať tisíc protestujúcich. Počet zatknutých sa údajne pohybuje okolo 1 000 osôb, čo môžeme odhadnúť na asi desatinu celkového počtu účastníkov.

Hlavného organizátor Alexeja Navaľného zadržali takmer okamžite po tom, čo sa objavil na Puškinovom námestí. Hneď na druhý deň dostal na súde pokutu 20-tisíc rubľov za organizovanie nedovolenej demonštrácie a bol odsúdený na 15 dní, pretože údajne kládol odpor pri zatýkaní.

​Polícia následne prehľadala priestory FBK. Štátna moc teda reagovala nekompromisne a bez zaváhania, okrem iného preto, že má z posledných rokov s rozháňaním nepovolených demonštrácií a trestaním ich organizátorov veľké skúsenosti.

Pripomeňme si, že tentoraz nešlo o protesty proti politickému usporiadaniu alebo proti potláčaniu ľudských a občianskych práv. Rozhnevaní demonštranti si, aspoň navonok, nekládli žiadne prvoplánové politické ciele a chceli iba protestovať proti predpokladanej korupcii premiéra Dmitrija Medvedeva.

Lenže v dnešných ruských podmienkach je politikou skoro čokoľvek. A keď sa občania chcú slobodne vyjadrovať ku korupcii alebo nedaj pánboh dokonca kritizovať príslušníkov vládnucej vrstvy, ide priamo o protištátnu činnosť.

Mladí v radoch demonštrantov

Pre poslednú demonštráciu bola charakteristická relatívne vysoká účasť mladších demonštrantov vrátane neplnoletých demonštrantov. Komentátori sa zatiaľ nezhodli, či ide o náhodu, alebo prejav toho, že demokratickému hnutiu v Rusku dorastá nová generácia. To by bol nepochybne významný fenomén.

V posledných rokoch bolo zjavné, že aktivita protestujúcich aj ich počty sa v Rusku postupne znižujú. Sčasti kvôli únave a rezignáciu, sčasti kvôli systematickým represiám zo strany štátneho aparátu. A v neposlednom rade v dôsledku veľmi dôkladne a profesionálne riadenej vládnej propagandy. Nech už mali ľudia akékoľvek dôvody pre ignorovanie protestov, skutočnosťou zostávalo, že demonštrácie z posledných rokov nezniesli porovnanie s manifestáciami, ktoré napríklad po sfalšovaní parlamentných volieb v r. 2011 priviedli do ulíc Moskvy a Petrohradu státisíce ľudí.

Kremľu bolo samozrejme jasné, že časť protestujúcich sa nikdy nepodarí umlčať. Títo občania, ktorí sa v deväťdesiatych rokoch "nakazili" vírusom západnej demokracie, sa len ťažko zmierujú so súčasným režimom a budú proti nemu vždy protestovať.

Taktikou vlády ale bolo obklopiť ich múrom nezáujmu a ignorovania a tým eliminovať ich vplyv na väčšinovú populáciu. A v poslednej dobe sa zdalo, že táto stratégia slávi úspech. Ak by sa teda teraz ukázalo, že stačí vypustiť na Youtube dokument popisujúci korupciu v kremeľských špičkách a na uliciach sa objavia noví demonštranti, bolo by to pre Putina a spol. veľmi nepríjemné.

Možno aj preto sa úrady snažili prítomnosť mladých demonštrantov bagatelizovať a na verejnosť vypustili fámy o tom, že mladí ľudia boli k účasti zlákaní sľubom finančnej kompenzácie. Úprimne povedané, to je naozaj veľmi neuveriteľné tvrdenie, pretože v podmienkach ruského policajného štátu je niečo podobné (teda aby opozícia podplácala demonštrantov) jednoducho nemožné. Kremeľ sa preto asi bude musieť zmieriť s tým, že každá propaganda má svoje medze a ani mladá ruská generácia nemusí byť imúnna voči ideálom občianskej spoločnosti a právneho štátu.

Čo ukázal dokument

Vráťme sa k dokumentu, pomenovanému "Он вам не Димон", čo môžeme preložiť ako "On pre vás nie je žiadny Dimon". Alexej Navaľnyj a jeho spolupracovníci v ňom uvádzajú veľké množstvo dôkazov o personálnom prepojení ruského premiéra a bývalého prezidenta Medvedeva s množstvom osôb a firiem, ktoré vlastnia obrovské majetky v Rusku i zahraničí.

Autori uvádzajú príklady luxusných sídiel a bytových komplexov, poľnohospodárskych podnikov a pozemkov, jácht za desiatky miliónov dolárov, vinohradov a konských fariem. Bez toho, aby autor bol schopný posúdiť pravdivosť všetkých jednotlivých tvrdení, môže konštatovať, že znie veľmi presvedčivo. Ostatne, nikto asi nečaká, že bude možné ich pravdivosť objektívne a nezávisle overiť, pretože k tomu by bola potrebná spolupráca ruských úradov.

To podstatné je, že sa uvedené video, s veľmi uveriteľným posolstvom, šíri internetom. Až doteraz má niečo vyše 14,5 milióna videní a je, obrazne povedané, ďalšou dierou pod čiarou ponoru, s ktorou sa musí vyrovnávať ruský autoritatívny a hlboko skorumpovaný režim.

S odvolaním sa na skúsenosť z posledných rokov možno očakávať, že sa s tým Kremeľ nejako vyrovná. Postupne rastúca cena ropy a zemného plynu prinesie do ruskej štátnej pokladnice ďalšie desiatky miliárd dolárov, ktorých časť bude možné použiť na zamaskovanie tých najhorších problémov.

Ak sa Rusko nedostane do nejakej drahej konfrontácie so Západom, napríklad v oblasti nového kola zbrojenia, bude môcť ruská spoločnosť pokračovať doterajším smerom. Jej ekonomika bude ďalej postupne zaostávať za vyspelým svetom a ruskí občania si budú môcť užívať čoraz menej sociálnych istôt i ľudských práv. A to ich bude znovu a znovu privádzať do ulíc, aby dali priechod svojmu sklamaniu a hnevu.

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 05 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:03