Reuters
StoryEditor

Rozhodujúca bitka sa blíži. Takto sa na ňu pripravuje Islamský štát

29.03.2017, 12:42
Autor:
ČTKČTK
Teroristická organizácia vyslala väčšinu svojich európskych členov na východ.

Islamský štát sa pripravuje na rozhodujúci boj o mesto Rakka, svoju hlavnú baštu v Sýrii a fakticky hlavné mesto kalifátu. Džihádisti okolie mesta zamínovali, mužom nariadili nosiť jednotné oblečenie, aby splynuli s civilistami. Nad ulicami v centre podľa agentúry AP natiahli plachty, ktoré majú skryť presuny bojovníkov pred lietadlami a satelitmi.

V meste je podľa odhadov 300-tisíc civilistov, medzi ktorými sú utečenci, ktorí prišli z iných častí Sýrie a žijú v stanových príbytkoch neschopných ochrániť ich pred náletmi aj pozemným bojom.

Letáky s nejasnými pokynmi

Koaličné lietadlá útočia takmer denne na oblasti severne od mesta, do Rakky zhadzujú letáky s nejasnými pokynmi. Na niektorých stojí, že oblasti v blízkosti Eufratu sú pre civilistov bezpečnejšie, iné zase hovoria, že lietadlá budú útočiť na člny, ktoré sa vydajú cez rieku. Islamisti na takých člnoch prepravujú zbrane i bojovníkov.

V nedeľu vznikla panika, keď z mešity zaznelo varovanie, že koaličné lietadlá trafili priehradu ležiacu na Eufrate západne od mesta. Tisíce ľudí sa dali na útek pred hroziacou záplavou. Ak nechali svoj majetok na mieste, umožnili im radikáli zostať vo vidieckych oblastiach, ktoré stále kontrolujú. Po niekoľkých hodinách však islamisti vyhlásili, že išlo o planý poplach a ľudia sa majú vrátiť domov.

Podľa zdrojov AP sa ľudia boja podávať informácie, pretože stúpenci Islamského štátu neprestávajú pátrať po zvedoch. Nedávno zavraždili dvoch ľudí za údajné kontakty s koalíciou. Prístup k internetu je len v kaviarňach, ktoré radikáli náhodne kontrolujú, so zbraňou v ruke nútia ľudí dvíhať ruky a prezerajú obrazovky.

Islamský štát zarába na utečencoch

K Rakke mieria z niekoľkých strán za podpory koaličných lietadiel oddiely Sýrskych demokratických síl (SDF) zložené z arabských a kurdských bojovníkov a tiež amerických špecialistov. Islamský štát je na pokraji porážky v irackom Mósule, ale tamojšie boje vyvolali otázniky nad príliš veľkými stratami medzi civilistami.

Teroristická organizácia vyslala väčšinu svojich európskych členov na východ do Dajr az-Zauru. Podľa odborníkov to môže znamenať, že chce zrejme cudzincov vo svojich radoch chrániť, možno z dôvodov propagandy alebo preto, aby ich vyslala k útokom do krajín ich pôvodu.

Z Iraku sa do Rakky sťahujú irackí a sýrski bojovníci Islamského štátu i s rodinami. Podľa zdrojov AP je na ceste z Iraku dvetisíc bojovníkov, veľa ich už v Rakke je. Podľa odhadov exilovej organizácie ochrancov ľudských práv je v Rakke štyritisíc príslušníkov Islamského štátu.

Najbezpečnejšie pre civilistov je obrátiť sa na prevádzačov. Často sú nimi sami islamisti, ktorí chcú zo situácie ťažiť. Za pomoc s odchodom z mesta žiadajú na osobu 300 až 500 dolárov, niekedy aj tisíc dolárov. Aj po vyvedení z mesta ešte ľudí ohrozujú míny.

Situácia na bojisku pri Rakke na mape z 28. marca. Žltá farba predstavuje jednotky SDF:

"Je to boj proti islamu"

Ak nemajú nejaký druh odporúčaní, narazia tiež na nedôveru SDF, ktorá sa bojí, že týmto spôsobom budú utekať aj islamisti a ich stúpenci. Za vyvedenie zo Sýrie je potrebné zaplatiť tri až štyri tisícky dolárov, ale ani to nie je istota, pretože Turecko prísne stráži hranicu.

Podľa zdrojov AP zatiaľ v Turecku ani inde mnoho utečencov z Rakky nie je, čo je znamením toho, ako ťažké je sa z mesta dostať. V Rakke je zatiaľ dosť jedla, ale jeho cena rastie. Deti nechodia do škôl a islamisti odkazujú rodinám, aby deti posielali do mešít.

Zdravotná starostlivosť takmer neexistuje, pretože väčšina lekárov z mesta utiekla a v nemocniciach chýbajú lieky. Islamskí duchovní v mešitách pripravujú obyvateľov mesta na rozhodujúci boj. "Je to boj proti islamu, útočia na nás všetky národy a Prorok hovorí, že máme byť jednotní," povedal jeden z aktivistov agentúre AP.

01 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 02 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 16:30