tusk brexitReuters
StoryEditor

"Historický bod, z ktorého niet návratu." Británia spustila odchod z únie

29.03.2017, 13:20
Autor:
ČTKČTKdlmdlm
Britská premiérka Theresa Mayová v parlamente ohlásila, že Bruselu oficiálne oznámila odchod krajiny z Európskej únie.

Veľká Británia dnes formálne oznámila Európskej únii svoj zámer zo spoločenstva odísť. O očakávanom kroku na twitteri informoval predseda Európskej rady Donald Tusk. Podľa únijných zmlúv tak teraz začínajú dvojročné vyjednávania o podobe a podmienkach brexitu.

List britskej premiérky Theresy Mayovej priniesol Tuskovi britský veľvyslanec pri EÚ Tim Barrow deväť mesiacov po tom, čo o britskom konci v EÚ rozhodli občania krajiny v referende.

Tusk, chce čoskoro predložiť ostatným 27 krajinám únie návrh politických mantinelov pre vyjednávanie o brexite. Potvrdiť by ich mal mimoriadny summit za mesiac.

Na ich základe potom Európska komisia navrhne konkrétny mandát pre rokovanie, ktorý po schválení členskými krajinami bude z únijnej strany do praxe uvádzať tím vedený niekdajšom eurokomisárom Michelom Barnierom.

Komplikované a bezprecedentné rozhovory tak fakticky začnú zrejme až koncom mája či v júni. Podľa Barnierových predstáv by mali skončiť niekedy v októbri 2018 tak, aby sa Británia mohla úplne mimo EÚ ocitnúť na jar roku 2019.

Británia oficiálne požiadala o brexit 16:07 Vyhlásenie slovenskej vlády k aktivácii článku 50 Priority Slovenska sú známe a zhodujú sa s prioritami EÚ. V snahe minimalizovať neistotu v najbližšom období je naším záujmom zabezpečiť ochranu práv našich občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve, ako aj finančné vyrovnanie záväzkov Spojeného kráľovstva vyplývajúcich z doterajšieho členstva v EÚ. Ambíciou Slovenska je zachovať jednotu na úrovni 27 členských štátov Európskej únie počas celého obdobia trvania rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ a následne sa dohodnúť na usporiadaní budúcich vzájomných vzťahov tak, aby boli na prospech občanov Európskej únie aj Spojeného kráľovstva. 16:06 Reakcia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Brexit je v súčasnosti pre podnikateľov ďalšia výzva, ktorej musia čeliť. Je nesmierne dôležité, aby  sa naše obchodné vzťahy s Veľkou Britániou neprerušili, a aby boli vzťahy celej EÚ s Britániou korektné.  Kľúčové budú nadchádzajúce rokovania, s cieľom vyrokovať si čo najlepšie podmienky. Dopad na podnikateľov môže byť  individuálny, závisí to aj od objemu, ktorý importujú/exportujú. Až časom uvidíme ako bude prebiehať aplikácia vyrokovaných pravidiel a správanie sa spotrebiteľov v praxi.    Brexit môže mať dopad na trh práce aj vo forme voľného pohybu pracovníkov - tým, že sa im sťaží vybavenie si pracovného povolenia, je možné, že sa niektorí slovenskí pracovníci vrátia na Slovensko. 15:46 Európski ľudovci volajú po jednote a spolupráci Predseda EĽS Joseph Daul, rovnako ako aj generálny tajomník tejto najväčšej politickej rodiny v Európe Antonio López-Istúriz, uviedli, že ostatné členské krajiny EÚ musia v rámci rokovaní o brexite dokázať svoju jednotu.
"V poslednej dobe sme museli čeliť mnohým konfrontáciám a zakaždým sme v nich obstáli. Jednota a spolupráca - to je to, čo musíme dokázať," upozornil Daul počas tlačovej konferencie v rámci zjazdu európskych ľudovcov na Malte.
López-Istúriz pripomenul, že "historickou tradíciou britskej diplomacie je rozdeľovať európske krajiny". Zároveň však vyjadril nádej, že v prípade brexitu sa to nestane.
15:35 Požiadavky Európskych socialistov k brexitu Strana európskych socialistov (PES) v stanovisku k oficiálnemu oznámeniu Spojeného kráľovstva o odchode z EÚ predložila niekoľko zásadných požiadaviek týkajúcich sa rokovaní o brexite: 1) Ochrana práva miliónov občanov z krajín EÚ, ktorí žijú vo Veľkej Británii a britskými občanov žijúcich v EÚ.
2) Rešpektovanie štyroch základných slobôd jednotného trhu, ktoré sú nedeliteľné. Ak Británia nebude ochotná ich rešpektovať, nemôže zostať členom jednotného trhu.
3) Brexit nesmie ohroziť práva pracovníkov, ich sociálnu ochranu alebo rovnosť a ľudské práva, ktoré britským občanom zaručuje členstvo v EÚ a vnútroštátne predpisy vo Veľkej Británii.
4) Rýchla dohoda oboch strán o zásadách, podľa ktorých sa vyrieši otázka doteraz nesplatených finančných záväzkov Británie ako člena EÚ.
5) Zachovanie mieru a prosperity v Severnom Írsku. Európski socialisti majú obavy či si britská vláda pri rizikách brexitu dostatočne uvedomuje riziko ohrozenia mieru a prosperity v Severnom Írsku. Podľa PES akékoľvek bude konečné znenie dohody medzi Londýnom a Bruselom, musí zachovať ťažko vybojované urovnanie pomerov v Severnom Írsku, ktoré je zakotvené v tzv. Veľkonočnej mierovej dohode.
15:28 Hollande: Brexit bude Britov bolieť Francúzsky prezident François Hollande dnes vyjadril presvedčenie, že odchod Británie z Európskej únie bude Britov bolieť, uviedla agentúra AFP. Prezident sa tak vyjadril počas návštevy Indonézie. "Myslím, že to bude pre Britov bolestivé," povedal Hollande. Vyslovil tiež názor, že takzvaný brexit "donúti Európu posunúť sa vpred, pravdepodobne rôznou rýchlosťou". 15:17 Mayová ponúkla EÚ spoluprácu "Mali by sme spolu rokovať konštruktívne, s rešpektom a v duchu úprimnej spolupráce," uviedla premiérka v liste Tuskovi. Mayová tiež upozorňuje, že nadchádzajúce rokovania v spravodlivej a usporiadanej atmosfére sú najlepším postupom nielen pre Spojené kráľovstvo, ale aj pre Európsku úniu. Premiérka tiež vyjadrila želanie, aby Európa zostala silná, prosperujúca a aby sa dokázala ubrániť pred bezpečnostnými hrozbami. Agentúra AP uviedla, že Mayová zvolila zmierlivý tón a Brusel vyzvala k úprimnej spolupráci. 14:32 Libra sa plazí nahor

14:18 Kto si priplatí najviac Krajinou, ktorú výpadok príspevkov Veľkej Británie do únijného rozpočtu zasiahne najviac, je Švédsko. Severskej krajine by sa výdavky zvýšili o takmer 15 percent. 
Zdroj: MFSR
14:13 Koľko bude stáť brexit Slovensko? Slovenské ministerstvo financií vyčíslilo, koľko nás bude stáť odchod Veľkej Británie. Podľa prepočtov rezortu by výpadok príspevkov Británie do rozpočtu únie navýšil naše príspevky o 60 miliónov eur. To predstavuje menej ako desatinu percenta HDP.  14:04 Tusk: Brexit má aj pozitíva "Zvyšných 27 členských štátov je vďaka nemu viac jednotných, čo ukázala aj Rímska deklarácia," tvrdí Donald Tusk. "Neexistuje žiadny dôvod, prečo predstierať, že je to šťastný deň v Bruseli alebo v Londýne," uviedol. "Väčšina Európanov, vrátane takmer polovice všetkých britských voličov si priala, aby sme zostali spolu," dodáva. "Čo ešte dodať? Už teraz nám chýbate," ukončil Tusk svoje stručné vystúpenie pred novinármi. 14:01 List Donaldovi Tuskovi 13:52 Obchod s EÚ Mayová tvrdí, že chce aj naďalej obchodovať s EÚ. V stále nestabilnejšom svete, musíme mať "čo najužšiu spoluprácu v oblasti bezpečnosti, ako udržať našich ľudí v bezpečí," dodáva. 13:51 Hladký a riadny Brexit Mayová tvrdí, že je v záujme oboch - Veľkej Británie a EÚ - aby rokovania prebehli bez rušivých momentov. Keďže sú na vzostupe protekcionistické inštinkty, Európa má povinnosť postaviť sa za voľný obchod, tvrdí. 13:45 Jasný a ambiciózny plán Mayová hovorí, že chce vidieť Veľkú Britániu ako krajinu, ktorá siaha za hranice Európy. Chce "nové, špeciálne a hlboké partnerstvo s Európskou úniou". 13:43 Theresa Mayová má prejav v parlamente "V súlade s prianím ľudí, Veľká Británia opúšťa Európsku úniu. Ide o historický okamih, od ktorého nemôže existovať žiadnej cesty späť," vyhlásila Mayová. Chce, aby Veľká Británia z procesu vyšla "silnejšia, spravodlivejšia, viac navonok orientovaná ako kedykoľvek predtým." 13:32 Tusk potvrdil brexit Veľká Británia dnes formálne oznámila Európskej únii svoj zámer odísť. Očakávaný krok na twitteri potvrdil predseda Európskej rady Donald Tusk. Podľa únijných zmlúv tak teraz začínajú dvojročné vyjednávania o podobe a podmienkach brexitu. 13:22 Brexit oficiálne začal ​Príslušný list ohlasujúci odchod krajiny z európskeho bloku odovzdal dnes o 13:20 britský stály zástupca pri EÚ Tim Barrow predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. Okolo 13:30 potom Mayová poslancom oznámi, že list bol doručený, krátko potom sa čaká Tuskovo vyhlásenie k tlači. 13:21 Všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako Veľká Británia opustí EÚ Britská premiérka Theresa Mayová dnes oficiálne aktivuje článok 50 o vystúpení z Európskej únie. Čo bude teraz nasledovať si prečítajte TU? 13:12 Brexit príde skôr ako sa plánovalo Predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý dnes prevezme od Británie list oficiálne spúšťajúci odchod tejto krajiny z EÚ, čiže brexit, oznámil, že odovzdanie sa uskutoční o desať minút skôr, než bolo plánované. Viac si o tom prečítajte TU. 13:10 Mayová už podpísala list Britská premiérka Theresa Mayová v utorok podpísala list, ktorým dnes Spojené kráľovstvo oficiálne požiada o odchod z Európskej únie. Viac si o tom prečítajte TU.
Zdroj: Reuters

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:59