StoryEditor

Putin varuje pred "ruskou jarou." Protesty sú predvolebná kampaň, tvrdí

01.04.2017, 00:00
Autor:
fkafka
Tisíce Rusov protestovali proti korupcii, prezident Putin to však vidí inak.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že pokračovanie protirežimných demonštrácií môže v krajine vyvolať obdobu takzvanej arabskej jari a následne uvrhnúť krajinu do chaosu. Masové nepokoje upozorňujúce na skorumpovanosť úradov považuje za súčasť predvolebnej kampane. Seba potom označil za bojovníka s korupciou.

Putin sa ešte len po niekoľkých dňoch vyjadril k najväčším protestom v Rusku za posledných päť rokov, ktoré sa odohrali cez víkend v Moskve. Urobil tak na medzinárodnom arktickom fóre v Archangeľsku.

Krvavé udalosti v Afrike

Šéf Kremľa varoval pred nebezpečnými dôsledkami občianskych nepokojov, ktoré by podľa neho mohli rozpútať chaos. Použil pritom porovnanie s povstaniami v severnej Afrike a na Blízkom východe, takzvanou arabskou jarou. Spomenul tiež udalosti, ktoré predchádzali prevratu na Ukrajine v roku 2014.

"Dobre vieme - a ja chcem smerovať vašu pozornosť k tomuto faktu -, že tento prostriedok bol použitý v začiatkoch takzvanej arabskej jari. A moc dobre vieme, k akým krvavým udalostiam v tomto regióne to viedlo," pohrozil Putin.

Medvedeva podporuje

"Taktiež sme si vedomí, že to bol jeden z podnetov a zámienok pre prevrat na Ukrajine. Aj tu vidíme, do akého chaosu tieto udalosti nášho suseda uvrhli," varoval ďalej prezident s tým, že neidentifikované "politické sily" sa snažia využiť znepokojenie verejnosti z korupcie na presadenie vlastných "sebeckých záujmov ".

Putin ďalej označil nepokoje za súčasť prezidentskej predvolebnej kampane. Nepriamo tak ukázal na opozičného lídra Alexeja Navalného, ​​ktorý protesty hlasno podporuje a ktorý by rád vyzval súčasného prezidenta vo voľbách, ktoré sa budú konať v budúcom roku.

Navalný okrem iného zverejnil pred protestami na serveri YouTube video, ktoré dokumentuje miliardové majetky premiéra Dmitrija Medvedeva v podobe nehnuteľností, jácht či viníc v Taliansku. Aby Putin premiérovi vyjadril podporu, vzal ho so sebou na obchádzku arktických oblastí Ruska predtým, ako sa zúčastnil konferencie v Archangeľsku.

Vyhrážky policajtov

Putin sám seba označil za oddaného bojovníka proti korupcii. Verejný záujem o tento problém potom považuje za účelovo vykonštruovaný. "Osobne sa prikláňam ku skepse zakaždým, keď sa stane korupcia stredobodom verejného záujmu," uviedol.

Putin tiež odmietol výzvy západných krajín na prepustenie zadržaných demonštrantov a označil ich za spolitizované. Cieľom je podľa neho vyvinúť tlak na vnútropolitické pomery v Rusku. Protesty proti korupcii prebehli cez víkend v desiatkach ruských miest. V Moskve sa pochodu zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí. Viac než tisíc protestujúcich policajti zadržali, medzi nimi tiež Navalného, ​​ktorý bol následne odsúdený na pätnásť dní do väzenia za neuposlúchnutie policajných pokynov a dostal tiež pokutu.

V súčasnosti je kvôli protestom vo väzení približne 60 ľudí, zhruba 40 ďalším súd uložil pokutu, píše Echo Moskvy. Podľa člena moskovskej komisie pre dodržiavanie ľudských práv Dmitrija Piskunov si niekoľko zatknutých sťažovalo na vydieranie a vyhrážky zo strany polície. Vyšetrovatelia sa podľa neho pri výsluchu vypytovali na politické názory zadržiavaných a požadovali prístup k ich účtom na sociálnych sieťach. Keď zadržiavaní na otázky odmietli odpovedať, policajti hrozili, že im podstrčia drogy alebo spôsobia problémy príbuzným.

Stretnutie s Trumpom

Ruské úrady už navyše urobili kroky, aby demonštrantom ďalšie protesty sťažili. Generálna prokuratúra požiadala cenzúrnu agentúru Roskomnadzor, aby zablokovala prístup k internetovým stránkam vyzývajúcim občanov k účasti na ďalšej protivládnej demonštrácii.

Pred ďalšími nepovolenými stretnutiami potom varovala moskovská polícia: "Policajné orgány podniknú všetky opatrenia na zaistenie bezpečnosti obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta".

Putin sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k očakávanému stretnutiu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Rád by sa s ním zišiel napríklad na tohtoročnej konferencii Arktickej rady (tvoria ju USA, Kanada, Dánsko, Fínsko, Island, Nórsko, Rusko, Švédsko - pozn. red.) Alebo na pravidelnom stretnutí skupiny G20 (skupina dvadsiatich najväčších ekonomík sveta).

Pripravení na diskusiu

"Je tu veľa otázok, ktoré v dlhom čase dozreli - vo sfére ekonomiky, bezpečnosti a regionálnych konfliktov," vyhlásil Putin. "Sme pripravení na diskusiu, ale druhá strana musí ukázať dobrú vôľu a ochotu spolupracovať konštruktívne," uviedol k prípadným rokovaniam s Američanmi.

Putin komentoval tiež neúspešný Trumpov pokus zrušiť zdravotnú reformu exprezidenta Baracka Obamu. "Novo zvolenému prezidentovi ani nedovolia, aby realizoval mnohé body svojho predvolebného programu - zdravotné zabezpečenie a medzinárodné záležitosti vrátane vzťahov s Ruskom," povedal ruský prezident. "Teraz skrátka čakáme, až sa situácia upokojí a stabilizuje. Nijako sa nemiešame, "dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:32