StoryEditor

Londýn a Dublin: Chceme vysvetlenie

15.04.2003, 00:00

Britská a írska vláda požiadali Írsku republikánsku armádu (IRA), aby im objasnila niektoré body z jej nedeľného vyhlásenia o budúcom prístupe k mierovému procesu v Severnom Írsku, ktoré poslala obom vládam. Londýn a Dublin by radi dosiahli zlom v stagnujúcom mierovom procese a najnovší postoj IRA predstavuje podľa hovorcu britského premiéra Tonyho Blaira pokrok, ale obe vlády požiadali IRA, aby niektoré body bližšie vysvetlila. A to pokiaľ možno čo najskôr, i keď konečný termín pre IRA nestanovili. Britský a írsky premiér mali včera rozhodnúť, či republikánska armáda zašla vo svojom vyhlásení dostatočne ďaleko, aby mohli zverejniť svoj návrh na obnovenie autonómnej vlády v Severnom Írsku.
Hovorca írskej vlády potvrdil, že írsky premiér Bertie Ahern a predseda britskej vlády Tony Blair včera ráno dlho spolu telefonovali. Ahern sa v priebehu dnešného dňa stretne s ostatnými členmi kabinetu, aby spolu predebatovali návrh IRA. Ani severoírski politici nezaháľajú -- bývalý premiér autonómnej vlády David Trimble na dnes zvolal stretnutie členov svojej Ulsterskej unionistickej strany a špeciálny americký vyslanec pre Severné Írsko Richard Haass rokuje tiež s jednotlivými severoírskymi politickými stranami. Detaily dokumentu, ktorý dostali obe vlády od predstaviteľov IRA, nie sú zatiaľ známe. Dokument je však výsledkom intenzívnej aktivity lídra strany Sinn Féin (politického krídla IRA) Gerryho Adamsa a jeho straníckeho kolegu Martina McGuinessa, ktorí niekoľko dní doslova "pendlovali" medzi vládami v Londýne a Dubline a IRA. V dokumente sa údajne spomína, že IRA je pripravená "budovať mier" a vzdať sa svojich zbraní. Práve to požadujú severoírski protestanti.
Blair a Ahern chceli minulý týždeň pri príležitosti piateho výročia od podpisu Veľkonočnej mierovej dohody v Severnom Írsku zverejniť 20-stránkový návrh na riešenie krízy, nakoniec však dospeli k záveru, že pri rokovaniach so severoírskymi politikmi nedosiahli potrebný pokrok a upustili od verejnej prezentácie spoločného dokumentu. Obaja na ňom údajne pracovali už od októbra, keď škandál okolo špehovania niektorých severoírskych politikov na objednávku IRA zapríčinil rozpad severoírskej autonómnej vlády.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 03:08