Reuters
StoryEditor

Poplach v Petrohrade. Kvôli bombovej hrozbe zatvárajú stanice metra

04.04.2017, 12:40
Autor:
ČTKČTK
Evakuovaná musela byť aj budova právnickej fakulty. Predtým polícia vypratala jeden zo supermarketov kvôli opustenej batožine.

Kvôli anonymnému telefonickému varovaniu pred bombovým útokom musela byť dnes v Petrohrade uzavretá stanica metra Senné námestie (Sennaja ploščaď), pri ktorej sa v pondelok odohral výbuch so 14 obeťami na životoch, a to spolu s dvoma prestupnými stanicami v susedstve. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na miestne úrady. Prevádzkovateľ metra neskôr oznámil aj uzavretie jednej z liniek kvôli "totálnej previerke" staníc a tunelov.

Evakuovali aj budovu právnickej fakulty

Polícia okrem stanice Senné námestí uzavrela aj dve susedné stanice, Spasská a Sadové námestie, na ktoré sa zo stanice Senné námestie prestupuje; ide o najfrekventovanejší prestupový uzol v celej podzemnej dráhe. Súpravy teraz týmito zastávkami prechádzajú bez zastavenia.

Uzatvorená je aj časť inej linky petrohradského metra, od stanice Moskovská až po stanicu Petrohradská. "Vykonávame úplnú previerku ako staníc, tak tunelov," uviedol prevádzkovateľ metra.

Na istý čas bola uzavretá aj stanice Dostojevská, a to aj s prechodom do susednej stanice Vladimírska. Teraz je opäť v prevádzke.

Podľa agentúry Interfax musela byť evakuovaná aj budova právnickej fakulty. Ešte predtým médiá informovali, že polícia vypratala jeden z petrohradských supermarketov kvôli opustenej batožine. Išlo ale len o prázdnu tašku na laptop.

Zranení sú v stabilizovanom stave

Vagón metra podľa polície explodoval v pondelok popoludní v čase dopravnej špičky medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút. Súprava bola podľa očitých svedkov plná ľudí. Na inej stanici metra pyrotechnici podľa médií zneškodnili druhú nálož.

Útok má podľa kirgizskej rozviedky na svedomí pravdepodobne rodák z Kirgizska Akbardžon Džalilov. Ten podľa Interfaxu pred šiestimi rokmi dostal ruské občianstvo na základe prehlásenia svojho otca, vtedy už ruského občana, ktorý sa do Rusku presťahoval za živobytím, podobne ako milióny pracovníkov z postsovietskej strednej Ázie a Kaukazu.

Petrohradský gubernátor Georgij Poltavčenko dnes uviedol, že medzi zranenými sú aj občania Bieloruska, Tadžikistanu a Uzbekistanu, ako aj 17 obyvateľov iných ruských regiónov, pre ktorých príbuzných bolo v Petrohrade zaistené bezplatné ubytovanie v jednom z miestnych hotelov. Všetci zranení, vrátane najkritickejších prípadov, sú podľa gubernátora momentálne v stabilizovanom stave, vrátane ženy, ktorú lekári za pomoci liekov udržujú v umelej kóme.

01 - Modified: 2024-02-05 07:14:00 - Feat.: - Title: Romain Vincent: Našou prioritou je zabezpečiť odolnosť našich zákazníkov 02 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Mieri k nám známy český e-shop s potravinami. Tešiť sa naň môžu Bratislavčania, ale aj ďalšie slovenské mestá 03 - Modified: 2024-01-26 17:54:59 - Feat.: - Title: Mieri k nám známy český e-shop s potravinami. Tešiť sa naň môžu Bratislavčania, ale aj ďalšie slovenské mestá 04 - Modified: 2023-08-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor z Uzbekistanu: Inšpirácia pre Bratislavu? Taškent sa od nuly vypracoval na lídra ekologickej dopravy 05 - Modified: 2023-07-09 09:43:00 - Feat.: - Title: Sagrada Familia, hotel v Pchjongjangu či bratislavské metro. Toto sú najznámejšie nedokončené stavby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:29