medvedev putinReuters
StoryEditor

Rusi reagujú na kauzu Medvedev. Popularita premiéra v prieskumoch rekordne klesla

05.04.2017, 14:21
Autor:
ČTKČTK

Popularita ruského premiéra Dmitrija Medvedeva, ktorého opozičný vodca Alexej Navalnyj obvinil z rozprávkového zbohatnutia vďaka korupcii, počas mesiaca klesla o desať percentuálnych bodov a rovnakou mierou vzrástol podiel premiérových kritikov. Vyplýva to z prieskumu nezávislého strediska Levada.

"Podiel Rusov schvaľujúcich Medvedevovo počínanie na čele vlády klesol z 52 percent vo februári na 42 percent. Neschvaľuje ho 57 percent občanov, o mesiac skôr ich bolo 47 percent," uviedla agentúra Intefax o výsledkoch pravidelného prieskumu.

Obľuba prezidenta Vladimira Putina zostáva vysoká. V marci si ho pochvaľovalo 82 percent Rusov, vo februári 84 percent. V aktuálnom rebríčku najdôveryhodnejších politikov za Putinom nasledujú nielen populárni ministri obrany a zahraničných vecí Sergej Šojgu a Sergej Lavrov, ale premiéra predstihli aj vodcovia nacionalistov a komunistov Vladimir Žirinovskij a Gennadij Zjuganov.

​Hoci o opozičníkových obvineniach na adresu šéfa vlády ruské štátne televízie mlčia, na internete Navaľného film o premiérových vilách a jachtách, zamaskovaných pod dobročinnými fondmi, už videli milióny divákov. Koncom marca tiež desaťtisíce Moskovčanov a tisíce či stovky obyvateľov iných miest vyšli do ulíc, aby protestovali proti korupcii.

Medvedev na obvinenia prvýkrát zareagoval v utorok, keď obvinil Navaľného, ​​že za peniaze sponzorov vyrába ohováranie. "Je to nečestné správanie, spôsob, ako dosiahnuť vlastných zištných cieľov," povedal premiér bez toho, aby Navaľného priamo menoval. Organizátora demonštrácií označil za "súdenú osobu", o ktorej nemožno mať žiadne ilúzie: "Vyhnal maloletých do ulíc, čo je prakticky zločin," usudzuje Medvedev.

Ale podľa opozičných komentátorov premiér odpovedal len na otázky, ktoré mu nikto nekládol, a vyhol sa odpovediam na obvinenia z korupcie, čo režim ešte viac diskredituje. Nepredpokladajú však, že by Kremeľ hodil šéfa vlády cez palubu ešte pred prezidentskými voľbami, pretože by to mohlo byť vnímané ako známka slabosti. Voľby sa majú konať budúci rok v marci.

​Šéf ruskej snemovne dnes podľa médií vyhováral opozičným zákonodarcom nápad navrhnúť vyšetrovaciu komisiu, ktorá by sa pustila do vyšetrovania Medvedeva. Tieto pokusy môže vládna strana vďaka parlamentnej väčšine ľahko zablokovať.

Komunisti, ktorí sú druhou najsilnejšou stranou v snemovni, však požadujú, aby sa premiér k obvineniam jasne vyjadril počas svojho parlamentného vystúpenia 19. apríla, inak vraj vyvolajú škandál tým, že snemovňu demonštratívne opustia.

Médiá ale upozorňujú, že z radov komunistov prichádzajú protichodné signály, vrátane kritiky Navaľného a ochoty zapojiť sa do prokremeľských akcií.

01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 03 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 04 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 05 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:20