Reuters
StoryEditor

Západ proti Rusku a spol. Ako vnímajú zásah USA v Sýrii vo svete

07.04.2017, 13:50
Autor:
ČTKČTK

Americký úder na leteckú základňu sýrskej armády v reakcii na utorkový chemický útok na sýrske mesto Chán Šajchún dnes podporili západné krajiny, Saudská Arábia, Turecko, Japonsko a Čína, ktorá súčasne varovala pred ďalšou eskaláciou konfliktu. Naopak Rusko ho rovnako ako sýrska štátna televízia označilo za agresiu proti suverénnemu štátu a za porušenie medzinárodného práva, akciu ako "nebezpečnú a deštruktívnu" odsúdil aj Irán.

Moskva súčasne pozastavila platnosť dohody so Spojenými štátmi, ktorá malo zabrániť incidentom medzi ruskými lietadlami a silami koalície vedenej USA pri operáciách v tejto blízkovýchodnej krajine.

"Česká republika chápe vojenský zásah USA ako snahu predísť ďalším chemickým útokom v Sýrii proti civilnému obyvateľstvu," uviedlo vo vyhlásení české ministerstvo zahraničia. Podobne sa vyjadril aj premiér Bohuslav Sobotka. 

Predseda Európskej rady Donald Tusk si myslí, že americký úder v Sýrii ukazuje potrebnú rozhodnosť proti barbarským chemickým útokom. Doplnil, že EÚ a USA budú spolupracovať na ukončení brutality v Sýrii.

Spojené štáty dnes skoro ráno zaútočili na leteckú základňu sýrskej armády, z ktorej v utorok štartovali lietadlá, ktorá podľa Washingtonu zaútočili chemickými zbraňami na Chán Šajchún. Po otrave zatiaľ neznámym plynom zomrelo vyše osem desiatok ľudí. Západ incident pripisuje sýrskemu režimu, ten to opakovane odmietol. Aj Rusko považuje obvinenia Damasku z použitia chemických zbraní za doteraz nepreukázané.

"(Americký) zásah bol obmedzený na jednu základňu, bol úplne primeraný," uviedol britský minister obrany Michael Fallon. Dodal, že jeho cieľom bolo odradiť sýrsky režim od ďalších útokov chemickými zbraňami. "Takže my (úder USA) nevnímame ako začiatok ďalšej vojenskej kampane," zdôraznil s tým, že išlo o jednostrannú operáciu USA. Spojené štáty podľa neho Britániu nepožiadali, aby sa na útoku podieľali.

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault označil americký úder za varovanie zločinnému režimu. Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová krátko potom v spoločnom vyhlásení uviedli, že Paríž aj Berlín sa budú naďalej prostredníctvom OSN usilovať o mierové riešenie sýrskej krízy. "Za súčasný vývoj situácie nesie zodpovednosť (sýrsky prezident Bašár) Asad," uvádza komuniké.

Podporu USA vyjadrili aj Turecko, Rakúsko, Taliansko, Poľsko, Čína, Japonsko, Indonézia a Saudská Arábia. Peking ale súčasne vyzval strany konfliktu, aby sa zdržali ďalšieho zhoršovania situácie. Irán, ktorý je hlavným regionálnym spojencom sýrskeho režimu, označil akciu USA za "nebezpečnú a deštruktívnu".

Najostrejšie proti zásahu, pri ktorom podľa sýrskych úradov zahynulo sedem ľudí, protestoval hlavný Asadov spojenec Rusko. Podľa Moskvy bol úder nepremyslený a prehĺbi súčasné problémy. Moskva tiež vyzvala na mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. O zvolanie rady už predtým požiadala Bolívia, ktorá je teraz nestálym členom BR OSN.

Pentagon uviedol, že Rusko bolo dve hodiny pred americkým útokom varované. Podľa britského ministra obrany Fallona bol zásah starostlivo naplánovaný tak, aby nezasiahol ruský personál pôsobiaci na základni. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov potvrdil, že pri útoku asi nebol zabitý žiaden Rus. Americkú akciu označil za "agresiu".

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes tiež vyhlásil, že sýrska armáda nedisponuje zásobami chemických zbraní, čo podľa neho potvrdila aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Aj podľa Iránu je zásah Spojených štátov porušením medzinárodného práva. "Irán odsudzuje použitie chemických zbraní. Zároveň ale súdi, že je nebezpečné, deštruktívne a tiež porušením medzinárodného práva využiť (chemické zbrane) ako zámienku pre jednostrannú akciu," povedal hovorca ministerstva zahraničia.

01 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 04 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 05 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:28