Útok v ŠtokholmeReuters
StoryEditor

Katastrofa mohla byť ešte horšia. Útočník nezvládol riadenie a nabúral, tvrdí svedok

08.04.2017, 15:57
Autor:
ČTKČTK
Muž, ktorý v Štokholme nabúral nákladným autom do ľudí, nezvládol riadenie vozidla.

Vodič ukradnutého kamiónu, ktorý vozidlom vošiel v piatok v centre Štokholmu do davu ľudí, sa podľa svedectva snažil prejsť celú niekoľko sto metrov dlhú pešiu zónu končiacu pred švédskym parlamentom. Nad vozidlom však stratil kontrolu a narazil do obchodného domu. Podľa švédskej televízie SVT sa v nákladnom aute našli ukryté podomácky vyrobené výbušniny. Polícia z útoku podozrieva muža pôvodom z Uzbekistanu.

"Stál som priamo uprostred ulice," hovorí jeden zo svedkov piatkovej tragédie Faisal Khan, švédsky občan afganského pôvodu. Vodič nákladného vozidla podľa neho nemal v úmysle skončiť svoju jazdu tak skoro.

Khan si myslí, že sa muž chystal s vozidlom pokračovať smerom na juh po rušnej pešej zóne Drottninggatan, ktorá končí pred švédskym parlamentom. Jeho úmysel mu však prekazil náraz do semaforu, pri ktorom stratil kontrolu nad vozidlom, a tiež autobus, ktorý sa mu postavil do cesty, informoval švédsky server The Local.

"Keď narazil do semaforu, hlasný zvuk upozornil ľudí, že sa niečo deje, a mohli tak uhnúť z cesty," popisuje Khan. Následne sa podľa neho pred vodičom objavil autobus, ktorý mu čiastočne bránil v ceste. Nakoniec atentátnik strhol riadenie a narazil do budovy obchodného centra.

"Našťastie nebol dobrý vodič. Zdalo sa mi, že nemal žiadne skúsenosti s riadením takého vozidla. Ten človek chcel naozaj spôsobiť veľa škody," dodáva Khan, ktorý má sám s terorizmom neblahú skúsenosť. Jeho brat a švagriná so svojimi dvoma deťmi zomreli v Afganistane pri teroristickom útoku pred tromi rokmi.

Zatkli sme správneho človeka, tvrdí polícia
Švédska polícia je stále viac presvedčená, že v súvislosti s piatkovým krvavým útokom v Štokholme zatkla správneho človeka. Vyšetrovatelia v sobotu na tlačovej konferencii potvrdili, že podozrivým je 39-ročný muž pôvodom z Uzbekistanu, ktorý s nimi ale zatiaľ nehovorí.

"Nič nenasvedčuje tomu, že máme nesprávnu osobu, naopak, s postupujúcim vyšetrovaním sa podozrenie posilňuje," uviedol šéf švédskej polície Dan Eliasson. Záznam o tomto človeku sa v minulosti objavil v informáciách zhromažďovaných švédskymi tajnými službami. Nie je jasné, či vo Švédsku prebýva legálne. Vyšetrovatelia tiež nevedia, či boli do atentátu zapletení ešte ďalší ľudia, nič ale nevylučujú.

Jasný zatiaľ nie je motív podozrivého. "Čo zamýšľal, nevieme," povedal Eliasson. Vyšetrovatelia skúmajú telefón zatknutého muža a jeho profily na sociálnych sieťach.

V aute boli výbušniny, tvrdí stanica
Podľa švédskej verejnoprávnej televízie SVT, ktorá sa odvoláva na nemenované policajné zdroje, našli vyšetrovatelia v ukradnutom aute tiež batoh s výbušninami. Trhaviny boli podomácky vyrobené, počas útoku však nedošlo k ich odpáleniu. Televízia však zároveň poznamenáva, že útočník utrpel popáleniny zrejme spôsobené nejakou explóziou.

Na záberoch z incidentu možno tiež uvidieť plamene šľahajúce z vozidla po náraze do budovy. Policajný hovorca Mats Eriksson však podľa stanice CNN túto informáciu nepotvrdil. Eliason však v sobotu na tlačovej konferencii uviedol, že policajti vo vozidle našli niečo, čo by mohlo byť bombou alebo zápalným objektom. "Stále to prešetrujeme," dodal Eliason.

Vyšetrovatelia majú teraz čas do utorkového poludnia na výsluch podozrivého Uzbeka, potom prokurátor určí, či bude predvedený pred sudcu. Ten rozhodne, či bude muž vzatý do väzby, alebo prepustený.

Pri náraze nákladného vozidla do davu na rušnej pešej zóne zomreli v piatok podľa posledných údajov štyria ľudia, ďalších pätnásť bolo zranených

01 - Modified: 2017-04-08 06:59:28 - Feat.: - Title: Podozrivý z teroristického útoku v Štokholme je Uzbek. Sympatizuje s Islamským štátom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:20