Reuters
StoryEditor

Trump gratuloval vojakom k zásahu v Sýrii. Britský minister zrušil cestu do Ruska

08.04.2017, 18:01
Autor:
ČTKČTK
Americký zásah v Sýrii má dopad aj na medzinárodnú diplomaciu.

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteri zablahoželal vojakom, ktorí sa podieľali na piatkovom údere Spojených štátov v Sýrii. USA i svet podľa neho dobre reprezentovali.

Trump nariadil bombardovanie sýrskej leteckej základne po tom, čo z nej bol podľa Spojených štátov vedený utorkovej útok chemickými zbraňami na mesto Chán Šajchún. Pri ňom zahynulo asi 80 ľudí. Washington pripisuje incident sýrskej vláde, tá to popiera. Rusko proti americkému zásahu ostro protestovalo a vinu sýrskej vlády nepovažuje za preukázanú.

"Blahoželám našim skvelým vojakom a vojačkám, že pri útoku v Sýrii tak dobre reprezentovali Spojené štáty a svet," napísal Trump vo svojom príspevku, ktorý za pár desiatok minút od zverejnenia získal 30 000 "lajkov". Niektorí pisatelia v komentároch kritizovali fakt, že USA podľa šéfa Bieleho domu konali v mene celého sveta.

Britský minister zahraničia Boris Johnson v sobotu kvôli rastúcemu napätiu okolo Sýrie zrušil návštevu Moskvy plánovanú na pondelok. Vo vyhlásení uviedol, že jeho prioritou namiesto cesty do ruskej metropoly budú nadchádzajúce rozhovory s jeho náprotivkami zo skupiny najväčších vyspelých ekonomík G7 o situácii v Sýrii a pokračujúcej ruskej podpore Asadovi aj po chemickom útoku na civilistov v meste Chán Šajchún.

"Odsudzujeme pokračujúcu ruskú obhajobu Asadovho režimu aj po útoku chemickými zbraňami na nevinných civilistov," uviedol Johnson vo vyhlásení, z ktorého citoval britský denník The Guardian.

Moskvu šéf britskej diplomacie vyzval, aby robila všetko pre dosiahnutie politického riešenia sýrskej krízy a spolupracovala so zvyškom medzinárodného spoločenstva tak, aby sa "šokujúce udalosti uplynulého týždňa už neopakovali".

Podľa britskej tlače je to už druhýkrát, čo Johnson cestu do ruskej metropoly odložil. Rozhodnutie bude ruská strana najskôr vnímať ako urážku, pretože ešte v piatok avizovala, že sa na Johnsonovom návštevu pripravuje. Johnson sa mal v Rusku stretnúť so šéfom tamojšej diplomacie Sergejom Lavrovom, ruskými aktivistami a britskými podnikateľmi.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:25