Reuters
StoryEditor

USA a Rusko sa zhodli ohľadne chemického útoku v Sýrii. Chcú, aby ho vyšetrila OSN

12.04.2017, 20:32
Autor:
TASRTASR
Ministra zahraničných vecí USA Rexa Tillersona prijal jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov aj Vladimir Putin.

Rusko a Spojené štáty považujú za nevyhnutné, aby OSN vyšetrila nedávny chemický útok v Sýrii, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii s americkým náprotivkom Rexom Tillersonom.

Vzťahy "na nízkom bode"

Lavrov zároveň uviedol, že nie je potrebné prikročiť k rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s chemickým útokom, kým OSN neukončí objektívne vyšetrovanie.

Moskva podľa Lavrova nemá v úmysle kryť tých, ktorí sú zodpovední za útok. Zopakoval tvrdenie Moskvy, že sýrska vláda chemické zbrane nepoužila.

Lavrov taktiež povedal, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol obnoviť vojenskú horúcu linku s USA, ak sa Washington zameria na boj proti teroristickej organizácii Islamský štát a ďalším takýmto skupinám.
Rusko prerušilo horúcu linku s USA v reakcii na americký raketový útok na sýrsku leteckú základňu, poznamenala agentúra AP.

Tillerson na tlačovej konferencii uviedol, že vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sú momentálne "na nízkom bode" a sú poznačené vážnou nedôverou. Podľa neho sú USA presvedčené, že chemické zbrane použil pri nedávnom útoku sýrsky režim. Ako dodal, Sýria použila takéto zbrane v minulosti už viac ako 50-krát.

Tillersona prijal aj Putin

Ešte pred tlačovou konferenciou prijal Tillersona a Lavrova v Kremli ruský prezident Vladimir Putin. Ministri predtým rokovali zhruba päť hodín.

Tillerson, ktorý pricestoval do Moskvy v utorok, je prvým predstaviteľom vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa na oficiálnej návšteve Ruska.

Chemický útok na vzbúrencami ovládané sýrske mesto Chán Šajchún v provincii Idlib sa odohral 4. apríla, zahynulo pri ňom najmenej 87 civilistov. USA a ďalšie západné štáty pripisujú zodpovednosť zaň Asadovej vláde, čo Sýria odmieta. Sýrska vláda vinu pripísala povstalcom, ktorí podľa nej zhromažďujú a skladujú smrtiace chemikálie. Podľa ruského ministerstva obrany sa jedovaté látky uvoľnili do ovzdušia, keď sýrske lietadlá pri nálete zasiahli sklad chemických zbraní a munície v povstaleckej továrni na východnom okraji Chán Šajchúnu.

Americké sily 7. apríla na priamy príkaz prezidenta USA Donalda Trumpa vypálili 59 striel s plochou dráhou letu Tomahawk na sýrsku leteckú základňu Šajrát v provincii Homs, kde sa podľa Washingtonu mali nachádzať chemické zbrane. Zahynulo pri tom najmenej šesť ľudí. Úder bez mandátu OSN bol odvetou za údajný chemický útok na Chán Šajchún.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:28