Reuters
StoryEditor

Konflikt v Kórei môže vypuknúť každým okamihom, varovala Čína. Pchjongjang: Nedovolíme agresorom prežiť

14.04.2017, 15:29
Autor:
ČTKČTK
Napätie okolo Kórejského polostrova rastie každým dňom, v najbližšej dobe sa očakáva ďalší jadrový test Pchjongjangu.

Čína dnes varovala, že konflikt v Severnej Kórei môže vypuknúť každým okamihom. Jediným spôsobom, ako túto situáciu riešiť, je dialóg, vyhlásil podľa agentúry AFP čínsky minister zahraničia Wang I, ktorý tak reagoval na nové hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa voči Pchjongjangu. Severokórejská armáda medzitým pohrozila, že nemilosrdne spustoší Spojené štáty, ak sa Washington rozhodne na KĽDR zaútočiť, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejskú agentúru KCNA.

"Kto vyvolá konflikt, zaplatí značnú cenu"

"Jedinou cestou je dialóg," povedal Wang I na spoločnej tlačovej konferencii so svojím francúzskym kolegom Jeanom-Markom Ayraultom, ktorý je v Pekingu na oficiálnej návšteve.

"Ktokoľvek, kto vyvolá konflikt na Kórejskom polostrove, za to zaplatí značnú cenu," varoval čínsky minister zahraničia. Jeho vyhlásenie nasledovalo deň potom, čo Trump uviedol, že o "severokórejský problém bude postarané". "Apelujeme na všetky strany, aby sa zdržali vzájomných hrozieb a provokácií, či už slovami alebo činmi," dodal Wang I.

Podľa Číny je potrebné zastaviť napätie okolo KĽDR, než dosiahne "nezvratný a nezvládnuteľný" stav. Do oblasti mieri americká lietadlová loď a s ohľadom na americké nálety na Sýriu nie je pochýb o tom, že nový americký prezident by neváhal siahnuť ani po použití sily, ak to podľa jeho mienky bude situácia vyžadovať.

Očakáva sa šiesta jadrová skúška

Severná Kórea medzitým USA odsúdila za to, že do oblasti presúvajú "značnú strategickú jadrovú silu", čím ohrozujú mier a bezpečnosť na Kórejskom polostrove. Hovorca severokórejského Ústavu pre odzbrojenie a mier pri ministerstve zahraničia vydal vyhlásenie, v ktorom USA odsúdil za nálety na Sýriu.

"Naše najtvrdšie protiopatrenia proti USA a ich poddaným silám budú prijaté tak nemilosrdným spôsobom, že nedovolia agresorom, aby prežili," citovala potom agentúra KCNA severokórejskú armádu.

Analytici usudzujú, že by Severná Kórea mohla už čoskoro vykonať šiesty jadrový test alebo odpáliť ďalšie rakety na znamenie toho, že sa Pchjongjang nemieni podriadiť sankciám OSN. Išlo by rovnako o varovanie určené USA a americkému prezidentovi, ktorý opakovane dal najavo, že politika strategickej trpezlivosti voči KĽDR skončila.

V nedeľu začne americký viceprezident Mike Pence v Južnej Kórei desaťdňovú cestu po Ázii. KĽDR v sobotu oslavuje 105. výročie narodenia zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena. Oboje by Pchjongjangu mohlo poslúžiť ako zámienka pre ďalšie testy.

01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:30