StoryEditor

Celý národ na nohách. Severná Kórea prvýkrát ukázala ničivú zbraň, oslavuje veľkého Kima

15.04.2017, 10:38
Autor:
ČTKČTK
Severná Kórea oslavuje dnešné 105. výročie narodenia zakladateľa komunistického režimu Kim Ir-sena. Pozrite si veľkolepú vojenskú parádu.

Na vojenskej prehliadke na centrálnom Kim Ir-senovom námestí v Pchjongjangu sa zúčastnil terajší severokórejský vodca a Kim Ir-Senov vnuk Kim Čong-un a KĽDR pri tejto príležitosti podľa agentúry Reuters prvýkrát ukázala svoje balistické strely odpaľované z ponorky.

Narodeniny muža, ktorý je vo svete označovaný za diktátora, sú v jeho vlasti známej ako Deň slnka a sú veľkým štátnym sviatkom. Tohtoročné oslavy sa konajú v čase vyostreného napätia medzi KĽDR a Spojenými štátmi a tiež medzinárodného napätia, ktoré vyvolávajú testy severokórejského vojenského arzenálu.

​Panujú obavy, že KĽDR by mohla práve pri oslavách narodenia Kim Ir-sena podniknúť novú raketovú alebo jadrovú skúšku. Podľa analytikov je zo satelitných snímok zrejmé, že miesto, kde KĽDR jadrové testy vykonáva, je pripravené na ďalšie použitie.

"Sme pripravení odpovedať na akýkoľvek jadrový útok vlastným jadrovým útokom," povedal na oslave, ktorá predchádzala vojenskej prehliadke, vysoký predstaviteľ komunistickej strany KĽDR Čche Rjong-he. Tlačová agentúra KCNA už predtým oznámila, že armáda si je istá, že v prípade vojny je schopná americké základne v Južnej Kórei, "veliteľstvo Zla" rovnako ako vedenie v Soule "zničiť v priebehu niekoľkých minút".

Severná Kórea dnes podľa agentúry Reuters uviedla, že "vojenská hystéria" vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa sa dostala do "nebezpečnej fázy, ktorú už nemožno prehliadať".

Televízna stanica NBC tento týždeň s odvolaním sa na nemenovaný zdroj zo spravodajských služieb informovala, že Spojené štáty sú pripravené podniknúť preventívny úder konvenčnými zbraňami proti KĽDR v prípade, že získajú dôkazy o prípravách KĽDR podniknúť ďalší jadrový výbuch. Severokórejská armáda následne pohrozila, že nemilosrdne spustoší USA, ak sa Washington rozhodne na KĽDR zaútočiť.

​Pred tribúnou, na ktorej Kim Čong-un v tmavom obleku s úsmevom hovoril so svojimi poradcami, dnes defilovali tisíce vojakov, ktorí na prehliadku čakali niekoľko hodín v pristavených autobusoch. Za nimi išli tanky, odpaľovacie raketové systémy a ďalšie vojenská technika. Vo 105 formáciách nad námestím prelietavali lietadlá.

Situácia v KĽDR znepokojuje tiež Čínu. Jej minister zahraničia Wang Aj v telefonickom rozhovore s ruským kolegom Sergejom Lavrovom povedal, že Peking si želá spolupracovať s Moskvou pri uvoľnení situácie. "Chceme, aby sa strany vrátili k rokovaciemu stolu," povedal. Rusko vyzvalo všetky strany k zdržanlivosti a k ​​tomu, aby sa vyhli akejkoľvek provokácii. Čínsky denník Global Times dôrazne vyzval Pchjongjang, "aby sa tentoraz nedopustil žiadneho omylu".

01 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 02 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 03 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 04 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska 05 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:22