hollande macronReuters
StoryEditor

Hollande verejne podporil Macrona. Le Penovú označil za hrozbu pre Francúzsko

24.04.2017, 16:35
Autor:
TASRTASR
Druhé kolo volieb,  v ktorom si zmerajú sily Macron a Le Penová, bude 7. mája. Favoritom je podľa prieskumov Macron.

Podporu víťazovi prvého kola francúzskych prezidentských volieb Emmanuelovi Macronovi dnes vyjadril úradujúci prezident Francois Hollande. Varoval pritom pred nebezpečnými dôsledkami prípadného zvolenia Marine Le Penovej, ktorá tiež postúpila do druhého kola volieb. Macrona podporili aj francúzski moslimovia.

"Prítomnosť krajnej pravice v druhom kole volieb je pre krajinu rizikom," vyhlásil Hollande. Dodal, že v stávke je jednota Francúzska, jeho členstvo v EÚ aj postavenie vo svete. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hollande nakoniec podľa očakávaní povedal, že v druhom kole bude voliť exministra hospodárstva Macrona, ktorý podľa neho dokáže Francúzov zjednotiť. Počas predvolebnej kampane už viackrát naznačil, že mu je tento prezidentský kandidát najbližší, ale až dnes ho podporil otvorene.

Za Macrona sa dnes postavila aj celá vládna Socialistická strana (PS) na čele s predsedom Jeanom-Christopheom Cambadélisom. Ten priznal, že výsledok prvého kola je pre socialistov "veľkou prehrou". Macrona podporil aj neúspešný socialistický kandidát Benoit Hamon, pravičiar Francois Fillon a ďalší poprední členovia pravicových Republikánov (LR).

Na "masové" volenie Macrona vyzvala moslimov veľká parížska mešita. "Všetci Francúzi musia zostať jednotní tvárou v tvár hrozbe xenofóbnych ideí, ktoré ohrozujú našu národnú súdržnosť," citoval predsedu Francúzskej rady pre moslimské vyznanie (CFCM) Anouara Kbibecha francúzskej denník Le Parisien.

Postup Lídra hnutia Vpred! (En Marche!)  do druhého kola privítali i predseda eurokomisie Jean-Claude Juncker, hlavný vyjednávač EÚ pre brexit - tiež Francúz - Michel Barnier, ako aj vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 04 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-04 11:20:35 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Rusko zameria svoje informačné zdroje na olympiádu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:21