luhansk separatistiReuters
StoryEditor

Kyjev pre dlhy odpojil Luhansk od elektriny, chcú ju dodávať Rusi

25.04.2017, 16:50
Autor:
ČTKČTK
Vypnutím dodávok vznikla v Donbase krízová situácia, ktorá v prípade dlhodobejších výpadkov môže prerásť do nových bojových stretov.

Východoukrajinský Luhansk, ktorý ovládajú proruskí radikáli, sa v noci krátko ocitol bez dodávok elektriny. Oznámila to miestna povstalecká agentúra LuhanskInformCentr (LIC).

O polnoci sa takmer polmiliónové mesto ponorilo do tmy v dôsledku zásahu ukrajinských energetikov, ktorí sa rozhodli dodávku vypnúť kvôli nesplateným dlhom. Rusko už oznámilo, že elektrinu do Luhanskej oblasti dodá v rámci humanitárnej pomoci.

Mesto Luhansk, ktoré je správnym strediskom samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, zásobuje elektráreň stojaca tesne za hranicou prímeria, na území ovládanom ukrajinskou armádou. Podľa ukrajinského ministerstva energetiky povstalci za dodávku energie neplatia, dlh údajne narastá už dva mesiace. Obdobné problémy sú podľa ukrajinských médií aj s dodávkou vody.

Zástupca Ruska v kontaktnej skupine pre reguláciu konfliktu v Donbase Boris Gryzlov dnes oznámil, že elektrinu do Luhanskej oblasti bude dodávať Rusko ako humanitárnu pomoc. Problémom sa bude zaoberať kontaktná skupina v stredu, povedal.

Podľa serveru Gazeta vznikla vypnutím dodávok v Donbase krízová situácia, ktorá v prípade dlhodobejších výpadkov môže prerásť do nových bojových stretov. Správne orgány separatistov sa podľa agentúry LIC snažili čo najrýchlejšie situáciu zvládnuť, pravdepodobne zabezpečením dodávok elektrickej energie z Ruska. Zhruba po hodine väčšina Luhansku už prúd mala.

Luhanská elektráreň má pre región kľúčový význam a boje sa jej zatiaľ nedotkli. Podľa ukrajinských médií si obe bojujúce strany doteraz uvedomovali strategický význam objektu pre celú oblasť.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:14