Reuters
StoryEditor

Záchranári pod paľbou kritiky. Mimovládky pomáhajú pašerákom ľudí, znie z viacerých strán

25.04.2017, 17:30
Autor:
ČTKČTK
Humanitárne organizácie, ktoré zachraňujú migrantov, majú pomáhať pašerákom.

Líbyjským pašerákom migrantov uľahčuje ich nelegálne aktivity činnosť európskych záchranárov, ktorí v Stredozemnom mori v súlade s medzinárodnými záväzkami zachraňujú stroskotancov. Podľa tlačovej agentúry APA to dnes v Ríme vyhlásila hovorkyňa európskej pohraničnej agentúry Frontex.

Humanitárne organizácie čelia obvineniu, že niekedy s pašerákmi priamo spolupracujú. Organizácia ako Save the Children, Proactiv Open Arms a SOS Mediterranée také obvinenia odmietajú a zdôrazňujú, že ich jediným cieľom je záchrana ľudských životov.

Medzinárodná povinnosť 

"Je zrejmé, že pašeráci v Líbyi ťažia z medzinárodnej povinnosti zachraňovať utečencov v Stredozemnom mori," povedala hovorkyňa Frontexu Izabella Cooperová. Podľa nej záchranné operácie lodí Európskej únie a mimovládnych organizácií umožnili pašerákom prevážať viac osôb s nižšími nákladmi. "Počet utečencov na palube plavidiel stúpol. Kvalita materiálov nafukovacích člnov sa v posledných dvoch rokoch výrazne zhoršila," dodala.

Pašeráci vraj tiež vypravujú plavidlá s oveľa menším množstvom paliva a potravín. Využívajú pritom to, že záchrana ľudských životov je "medzinárodnou povinnosťou všetkých, ktorí sa nachádzajú na mori," uviedla Cooperová.

Závažné obvinenia

Frontex už zo Stredomoria zachránil 90-tisíc migrantov, informovala hovorkyňa, bez upresnenia obdobia, ktorého sa tento údaj týka. Ďalších 36-tisíc dorazilo od začiatku tohto roka do Talianska, čo je o 43 percent viac ako za rovnaké obdobie vlani.

Štátny zástupca zo sicílskeho prístavu Catania Carmelo Zuccari cez víkend povedal talianskemu denníku La Stampa, že má dôkazy o tom, že niektorí záchranári pôsobiaci v Stredozemí sú s líbyjskými pašerákmi v priamom kontakte. Zuccari od februára vedie útvar, ktorý vyšetruje podozrenie, že prevádzači si mimovládne organizácie platia.

Populisti vedú 

Admirál Enrico Credendino, veliteľ operácie EÚ proti prevádzačom pred mesiacom vyhlásil, že mimovládne organizácie sú pre migrantov "pozývacím" faktorom. Ich lode vraj dnes čakajú na utečencov plaviace sa na chatrných člnoch len tesne za hranicami líbyjských vôd.

Talianske populistické Hnutie piatich hviezd, ktoré v súčasnosti vedie talianske prieskumy verejnej mienky, nazvalo záchranárov "taxislužbou" pre migrantov.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 04 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:40