StoryEditor

Ide o veľa, hovorili Rakúšania

24.11.2002, 23:00

Za Západným nádražím sa začína iná Viedeň. Takmer polovicu obyvateľov šestnásteho obvodu tvoria cudzinci: Turci, Iránci, Bosniaci, Rusi a veľa Afričanov. Ulice sú o čosi špinavšie, obchody vyzerajú chudobnejšie a v mnohých reštauráciách beží turecká televízia. Mnohí rakúski rodičia posielajú svoje deti do škôl v inej časti mesta, pretože majú strach, že by sa v prostredí, v ktorom prevládajú cudzinci, nenaučili dobre po nemecky a nedostali kvalitné vzdelanie.
Prevažná časť obyvateľov Viedne je presvedčená, že v týchto štvrtiach s množstvom cudzincov je vysoká kriminalita, obchod s drogami a mnohí sa sem boja aj vstúpiť. "Skutočne, človek aby sa tam bál ísť aj za bieleho dňa. Existuje jediné riešenie, žiadni ďalší cudzinci," hovorí kvetinárka Urschula Locknerová.
Tvrdá politika voči cudzincom je i v týchto voľbách jedným z hlavných bodov volebnej kampane ultrapravicovej strany Slobodných. Urschula Locknerová, ako i mnoho ďalších, podobne naladených rakúskych voličov, im včera svoj hlas nedala. "Volila som sociálnych demokratov. Vláda ľudovcov so Slobodnými bola strašná. Len zdražovali a zdražovali."
V strede nástupnej haly Západného nádražia stojí búda zhotovená z ohobľovaných dosák a k jej vchodu sa tiahne dlhý rad. Je to jedna z voličských miestností na nádražiach, v ktorých mohli včera voliť tí Rakúšania, ktorí odchádzali na cestu. Množstvo ľudí zodpovedalo odhadom, ktoré hovorili o rekordnej voličskej účasti v politicky rozdelenej krajine, prebudenej krátkou, ale o to intenzívnejšou kampaňou.
"Áno, myslím, že ide o veľa. Ide o to, aby boli Slobodní, a predovšetkým Haider, odstavení od moci. Ide o to, aby bohatí už prestali žiť na úkor chudobných a aby táto krajina opäť začala byť pre normálnych ľudí," hovorí asi šesťdesiatročná žena. "Je dôležité, aby kancelárom už nebol ten namyslený Schüssel," dodáva, ale pripúšťa, že po voľbách môže vzniknúť veľká koalícia sociálnych demokratov a Schüsselových ľudovcov.
"Je potrebné, aby do vlády prišli noví a schopní ľudia," uvádza o niekoľko metrov ďalej v rade stojaci elegantne oblečený Otto Bauer. "Budem voliť Zelených. Dúfam len, že keď sa dostanú do vlády, nedopadne to tak zle, ako v Nemecku," uvádza mladík.
Plnšie ako inokedy neboli však len volebné miestnosti vo Viedni. V severorakúskom Poysdorfe, tak ako sa na správne vinárske mestečko patrí, chodia ľudia voliť rovno z nedeľnej omše. Aj preferencie sú dopredu jasné. "Volili sme ľudovcov, koho iného," hovorí mladý pár s detským kočíkom, ktorý vychádza z miestnej školy, kde sa nachádza volebná miestnosť. "Schüssel bol ako kancelár najlepší a bolo by dobré, keby zostal," hovorí manžel. "A, pravdu povediac, je to jedno s kým bude vládnuť. Haidera by som však vo vláde nechcela," dodáva mladá mamička.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:45