StoryEditor

VIDEO: Macedónsko je na pokraji revolúcie. Dav v parlamente do krvi zmlátil poslancov

28.04.2017, 17:10
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Pred parlamentom v Skopje sa podľa odhadov zišiel 50-tisícový dav. Ľudia vtrhli do parlamentu a začali útočiť na poslancov.

Viac ako sto ľudí bolo zranených pri štvrtkových večerných stretoch pred macedónskym parlamentom a vo vnútri budovy, do ktorej vtrhli nahnevaní stúpenci expremiéra Nikolu Gruevského. Medzi zranenými je 22 policajtov a traja politici, vrátane šéfa opozície Zorana Zaeva, informovala agentúra MIA s odvolaním sa na policajné a lekárske zdroje.

Podľa médií bola dôvodom vpádu davu do budovy Národného zhromaždenia správa, že predsedom snemovne bol zvolený albánsky poslanec Talat Xhaferi, s ktorého stranou Zaev dohodol koalíciu a chce vytvoriť novú vládu. Polícia najprv dostala Gruevského priaznivcov z parlamentu a potom pomocou paralyzujúcich granátov uvoľnila aj priestranstvo pred budovou, z ktorej až neskoro večer mohli odísť politici.

Hrozby občianskou vojnou

Zaev a niekoľko členov jeho sociálnodemokratického zväzu (SDSM) potom pred sídlom svojej strany prehovorili k svojim priaznivcom. Vo vyhlásení odsúdili Gruevského konzervatívnu stranu VMRO-DPMNE za to, že sa medzi Macedóncov snažia zasiať nenávisť a rozdeliť spoločnosť.

MIA napísala, že do troch nemocníc v Skopje bolo ešte pred štvrtkovou polnocou prevezených na ošetrenie 95 ľudí, vrátane 22 policajtov a troch poslancov. Okrem toho bola siedmim osobám poskytnutá lekárska pomoc aj v armádnych kasárňach.

​Tromi zranenými poslanci sú podľa médií okrem vodcu SDSM Zaeva aj podpredseda SDSM Damjan Mančevski a zástupca menšej strany Aliancia pre Albáncov Zijadin Sela. Fotografie krvou zaliateho Selu ležiaceho na zemi, ktoré sa objavili na internete, vyvolali rozvášnené reakcie albánskych užívateľov webu. Niektorí dokonca hrozili občianskou vojnou, ak Sela zomrie. Ako vážne sú ale jeho zranenia, zatiaľ nie je jasné.

50-tisícový dav pred parlamentom

Stúpenci VMRO-DPMNE už niekoľko týždňov usporadúvajú pred parlamentom protestné zhromaždenia proti formujúcej sa koaličnej vláde sociálnych demokratov so stranami macedónskych Albáncov, ktorí tvoria približne štvrtinu obyvateľstva krajiny. Podľa niektorých odhadov sa vo štvrtok pred sídlom zákonodarného zboru zišlo až 50-tisíc ľudí, väčšinou priaznivcov Gruevského.

Kritické reakcie na vyhrotenú situáciu v Macedónsku sa ozvali zo susedného Grécka i Albánska. Vážne znepokojenie a výzvy k riešeniu krízy dialógom zazneli z Bruselu, okrem iného od šéfky diplomacie Únie Federiky Mogheriniovej. Srbský premiér Aleksandar Vučić na dnešné popoludnie zvolal schôdzu bezpečnostnej rady. Minister vnútra Agim Nuhi, ktorý je prvým macedónskym Albáncom v tejto funkcii od macedónskej nezávislosti na Juhoslávii, v reakcii na štvrtkový incident navrhol, že rezignuje. Jeho rezignáciu by však musel schváliť líder hlavnej strany albánskej menšiny- Demokratickej únie pre integráciu (DUI).

Z nepokojov v Macedónsku dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Európsku úniu a Spojené štáty. Podľa vyhlásenia Moskvy je hlavným dôvodom terajšej politickej krízy v Macedónsku "hrubé zasahovanie" do vnútorných záležitostí tejto bývalej juhoslovanskej republiky zo strany Západu, ktorý "otvorene manipuloval s vôľou (macedónskych) občanov s cieľom zbaviť moci legitímnu vládu".

Obvinenia zo zrady, ktorá povedie k rozpadu krajiny

Macedónsky parlament je zablokovaný od decembrových predčasných volieb. VMRO-DPMNE, ktorá do volieb vládla, totiž doteraz znemožňovala zriadenie nového zákonodarného zboru. Strana síce voľby vyhrala, ale len tesne a potrebovala získať koaličného partnera medzi stranami albánskej menšiny. To sa jej ale kvôli ich podmienkam nepodarilo, na rozdiel od SDSM, ktorá sľúbila vyjsť požiadavkám Albáncov v ústrety.

Gruevski kvôli tomu rozpútal kampaň, v ktorej obvinil Zaeva zo zrady krajiny. Obvinil ho, že splnením podmienok Albáncov umožní úplne zmeniť ústavný poriadok, čo nakoniec povedie k rozpadu a zániku štátu. Prezident Ivanov, ktorý vyšiel tiež z radov VMRO-DPMNE, kvôli tomu doposiaľ odmieta Zaevovi zveriť mandát na zostavenie novej vlády, a to napriek silnému tlaku USA a EÚ.

Poslanci za VMRO-DPMNE už niekoľko týždňov blokujú rokovaciu sála 120-člennej snemovne, aby zabránili zvoleniu jej nového predsedu. SDSM a albánske strany preto vo štvrtok usporiadali schôdzu s voľbou predsedu v iných priestoroch budovy zákonodarného zboru. Zaev potom po hlasovaní oznámil, že 67 hlasmi bol zvolený Xhaferi, ktorý sa stal vôbec prvým albánskym šéfom parlamentu od vyhlásenia nezávislosti Macedónska v roku 1991.

01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:26