StoryEditor

V Černobyli stavajú novú elektráreň. Využívať bude slnko

30.04.2017, 15:00
Autor:
(red)(red)
S výrobou zelenej energie začnú v Černobyli už v tomto roku.

Vo vnútornej časti tzv. černobyľskej zóny - oblasti s obmedzenou možnosťou vstupu a pobytu kvôli rádioaktívnej kontaminácii - začal miestny investor s výstavbou solárnych panelov. Ide o menší zlomok z množstva, ktoré by viacerí investori postupne chceli inštalovať v oblasti. Uplynulú sobotu o tom na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook informoval ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman.

Podľa vyjadrenia ukrajinského ministra pre ekológiu a prírodného zdroje Ostapa Semeraka, ktoré adresoval tamojšiemu novinovému portálu Hromadske.ua, prejavilo do prvého marca záujem postaviť v oblasti solárne panely až 50 subjektov.

Dôvodom je okrem iného množstvo lacnej a dostupnej pôdy, dostatok slnečného žiarenia, či existujúca infraštruktúra, ktorú stačí obnoviť. Podľa Semeraka by sa postupne mohla produkcia takejto energie z oblasti vyšplhať až na 2500 megawattov. "To je objem energie porovnateľný s výstupom dvoch jadrových elektrární," doplnil Semerak v spomínanom interview. 

Jednými z najväčších investorov v oblasti by sa podľa denníka The Guardian mohli stať aj čínske firmy. Podľa britského média Číňania uvažujú o preinvestovaní jednej miliardy dolárov v najbližších dvoch rokoch. Produkcia elektriny s čínskym rodokmeňom by napokon mohla dosiahnuť až jeden gigawatt ročne. 

Plán je súčasťou širšej stratégie ukrajinskej vlády zameranej na využitie nevyužívanej černobyľskej zóny. Jedným z nápadov je podľa premiéra Hrojsmana práve montáž slnečných panelov.

Prechod na solárnu energiu tiež môže Ukrajine pomôcť znížiť jej závislosť od jadra. To štiepi v reaktoroch, ktoré v mnohých prípadoch nespĺňajú dnešné štandardy bezpečnosti, na čo opakovane poukazujú aj viaceré slovenské mimovládne organizácie.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 04 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:19