Reutrs
StoryEditor

Svet kritizuje priebeh volieb v Rusku. Moskva útoky rázne odmieta

20.09.2021, 20:28
Autor:
TASRTASR
K vyhláseniu USA došlo v Rusku po tom, čo ruská opozícia obvinila vedenie krajiny z podvodu na voličoch.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok spochybnilo integritu parlamentných volieb v Rusku s tým, že tvrdý zásah ruskej vlády voči jej kritikom "zabránil" občanom uplatniť svoje občianske a politické práva.

Hovorca rezortu americkej diplomacie Ned Price uviedol, že ruské vedenie uplatnilo zákony proti údajným extrémistickým organizáciám, zahraničným agentom a nežiaducim organizáciám, čím výrazne obmedzilo politický pluralizmus pri hlasovaní.

Tieto obmedzenia sprevádzali aj "rozsiahle snahy o marginalizáciu nezávislých politických osobností". Price pripomenul, že ruské úrady zabránili nezávislým subjektom zo zahraničia, aby monitorovali priebeh volieb v Rusku.

"Vyzývame Rusko, aby si splnilo svoje medzinárodné záväzky v oblasti dodržiavania ľudských práv a základných slobôd a ukončilo svoju nátlakovú kampaň na občiansku spoločnosť, politickú opozíciu a nezávislé médiá," uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva.

K vyhláseniu USA došlo v Rusku po tom, čo ruská opozícia obvinila vedenie krajiny z podvodu na voličoch, keď podľa zatiaľ predbežných výsledkov je za víťaza volieb označovaná vládna strana Jednotné Rusko, ktorá podporuje prezidenta Vladimira Putina.

Predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Leonid Sluckij v reakcii na vyhlásenie Washingtonu uviedol, že Spojené štáty sú nahnevané, že ich pokusy o ovplyvnenie politickej situácie v Rusku boli neúspešné.

Sluckij podľa agentúry TASS vyhlásil, že Washingtonu neprináleží, aby Moskvu poučoval o demokratickom priebehu volieb, hovoril o neprítomnosti pozorovateľov a kázal o dodržiavaní práv voličov.

Ruský politik tiež pripomenul, že Ruská federácia navrhla Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aby do Ruska vyslala monitorovaciu misiu, ktorá by v porovnaní s misiou na voľbách v USA mala dvojnásobný počet členov. "Samotní pozorovatelia však odmietli prísť," vyhlásil Sluckij.

Dodal, že priebeh volieb v Rusku v uplynulých dňoch monitorovali pozorovatelia z takmer 60 krajín sveta, pričom konštatovali, že "voľby sa konajú v úplnom súlade s demokratickými normami".

Britské ministerstvo zahraničných vecí označilo voľby v Rusku za "vážny odklon od demokratických slobôd" a vyjadrilo sklamanie z "neodôvodnených obmedzení, ktoré Ruská federácia uvalila na volebných pozorovateľov, vrátane zahraničných".

Vyhlásenie britského rezortu diplomacie odsudzuje aj usporiadanie volieb do Štátnej dumy na Kryme, ktoré sa v dokumente označuje "nezákonne anektované" územie.

Rôzne aspekty organizovania volieb i samotného hlasovania vo voľbách do ruskej Štátnej dumy kritizovalo v pondelok aj poľské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zverejnenom na svojej oficiálnej webovej stránke.

01 - Modified: 2021-09-19 21:27:00 - Feat.: 0 - Title: Dôležitý zisk pre Putina: Jednotné Rusko by malo v Dume obsadiť viac ako 240 kresiel 02 - Modified: 2021-09-20 06:52:40 - Feat.: 0 - Title: Voľby v Rusku: Vládna strana si udrží väčšinu, stratila však desatinu voličov
01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:26