globalne_loga
StoryEditor

Na zmenu klímy doplácajú tí najzraniteľnejší. Tlačia na bohaté štáty

05.05.2017, 07:00
Autor:
ReutersReuters
Peniaze určené na prispôsobenie sa klimatickej zmene nedokážu ani zďaleka pokryť reálne potreby krajín, ktoré trpia najviac.

Od hurikánom zničeného Haiti až po vyschnutú južnú Afriku, najchudobnejšie krajiny sveta neprestajne bojujú s čoraz extrémnejším počasím. Pomoc, ktorú im poskytujú rozvinuté a oveľa menej zasiahnuté štáty, je však len almužnou v porovnaní s tým, čo by naozaj potrebovali. Týmto problémom sa v posledných mesiacoch zaoberajú svetoví lídri.

Už dávnejšie sa najchudobnejšie krajiny snažili upozorniť na svoju neustále sa zhoršujúcu situáciu. Bojujú najmä so zvyšujúcou sa hladinou morí, suchom, záplavami či tropickými chorobami, ktoré ohrozujú verejné zdravie a potravinovú bezpečnosť. „Chýbajú nám zdroje a kapacity na to, aby sme dostatočne ochránili našich ľudí od hrozných dôsledkov klimatickej zmeny,“pre Thompson Reuters Tosi Mpanu-Mpanu, riaditeľ Clean Development Mechanism.

Sľúbená pomoc nestačí

Najmenej rozvinuté krajiny sa snažia najbohatšie štáty prinútiť, aby im pomohli prekonávať klimatickú krízu. Vlády donorských štátov pritom už vlani na jeseň prisľúbili, že významne zvýšia financovanie určené postihnutým krajinám. Mala by to byť súčasť plánu na splnenie ich záväzku, že do roku 2020 budú schopné rozvojovým krajinám poskytnúť 100 miliárd dolárov. Peniaze budú určené nielen na boj s klimatickou zmenou, ale aj na udržateľný a čistý rozvoj.

Dodnes tieto financie ledva dosahovali 10 miliárd dolárov ročne. Plán, ktorý vznikol na základe analýzy OECD, hovorí o minimálne dvojnásobnom zvýšení rozpočtu do roku 2020. Ani táto sumu však pravdepodobne nebude stačiť. Agentúra OSN zameraná na životné prostredie pred pár mesiacmi vypočítala, že skutočné náklady na to, aby sa najchudobnejšie krajiny prispôsobili klimatickej zmene dosiahnu v roku 2030 od 140 do 300 miliárd dolárov.

Prispôsobenie sa klimatickej zmene zahŕňa množstvo krokov a aktivít: od poskytnutia lepších semien farmárom, cez modernejšie a presnejšie predpovede počasia až po zdvíhanie ciest či dokonca domov v oblastiach náchylných na záplavy.

Nie pôžičky, ale granty

Neziskové organizácie sa snažia lobovať za to, aby bohaté krajiny neposkytli tým chudobným pomoc vo forme pôžičiek, ale grantov. A aby sa suma do roku 2020 zvýšila na 35 miliárd.  „Táto suma, samozrejme, zďaleka nestačí. Mnohé donorské krajiny navyše stále podporujú investície do oblastí, ktoré generujú škodlivé fosílne palivá. Čiže si vlastne naďalej protirečia,“ povedal Sven Harmeling, vedúci zástupcov organizácie Care.

Harjeet Singh z organizácie ActionAid povedal, že úsilie musí byť vidieť na obidvoch stranách. Rozvojové krajiny musia skoordinovať svoje politiky. Majú si aj vyjasniť, koľko peňazí ich budú politiky zamerané na klimatickú zmenu stáť. A musia to urobiť do roku 2018, kedy sa bude znovu preskúmavať Parížska dohoda a s ňou spojené plány, postupy a jednotlivé kroky. „Rozvojové krajiny si musia svoju domácu úlohu stihnúť spraviť do roku 2018. Jednoducho povedané, musia spresniť svoje požiadavky."

Preložila: Viktória Pokorná

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.



01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:46