babiš sobotkaTASR/AP
StoryEditor

Zeman sa vysmial ústave, s Babišom uzavrel mocenský pakt, vyhlásil Sobotka

06.05.2017, 13:16
Autor:
jkkjkk

Medzi prezidentom Milošom Zemanom a šéfom ANO Andrejom Babišom je mocenský pakt, povedal premiér Bohuslav Sobotka v rozhovore pre denník Právo.

Podľa šéfa ČSSD vznikla mätúca situácia s odvolaním demisie vlády kvôli tomu, že Zeman by Babiša vo vláde nechal. Preto vraj musel zvoliť iný postup.

"Nemôžeme sa tváriť, že to nevidíme. Asi je potrebné to povedať. Je tu mocenský pakt medzi Milošom Zemanom a Andrejom Babišom. Oni sa navzájom tolerujú, nekomentujú svoje excesy, z času na čas sa podporia," povedal Sobotka Právu.

Mocenský pakt

Podľa premiéra jadrom "mocenskej dohody" môže byť to, že Babišove ANO nepostaví svojho prezidentského kandidáta a Zeman naopak Babiša poverí zostavením vlády bez ohľadu na volebný výsledok.

Ak Zeman odmietne prijať Babišove odvolanie, čo podľa ústavy nemôže, ich mocenský pakt sa tým potvrdí, domnieva sa predseda ČSSD Sobotka.

Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček v sobotu ráno na jeho slová reagoval vyhlásením, že Sobotka má mocenský pakt s Miroslavom Kalouskom (TOP 09).

Premiér v rozhovore tiež vysvetľoval zmeny postojov, ktoré v posledných dňoch predviedol. Sobotka najprv vyzýval Babiša na rezignáciu kvôli nedostatočnému vysvetleniu jeho kauzy s korunovými dlhopismi. Hoci sa čakalo, že ministra financií odvolá, premiér prekvapil oznámením, že podá demisiu celej vlády.

Sobotka podľa svojich slov ponúkol riešenie, že v obnovenej vláde nebude on ani Babiš. "ANO ho (riešenie) hodilo pod stôl a prezident Zeman sa vysmial ústave, a demisia tak stratila zmysel. Keby som na nej trval, tak by som bol odvolaný len ja a minister by vo vláde zostal," vysvetlil denníku premiér, prečo si v piatok demisiu rozmyslel a navrhol iba odvolanie ministra a vicepremiéra Babiša.

Sobotka sa chce poradiť s právnikmi

Predseda vlády dúfa, že prezident bude rešpektovať ústavné pravidlá a ministra bez zbytočného odkladu odvolá.

"Ak pán prezident nebude rešpektovať ústavu, poradím sa s ústavnými právnikmi. Rád by som počul ich názor na to, aký by bol najlepší postup," odpovedal na otázku, ako by riešil otáľania prezidenta.

Medzitým sa na verejnosti objavili nahrávky šéfa ÁNO, ako rozpráva s novinárom MF DNES Markom Přibilom o tom, aké články o politikoch ČSSD majú v denníku vyjsť. To podľa Sobotku ukazuje, že Babiš klamal, keď tvrdil, že obsah svojich médií neovplyvňuje.

Sobotka Babišovi vyčíta, že prišiel do politiky ako kazateľ hlásajúci lepšiu morálku, avšak keď sa podľa nej mal sám zachovať, absolútne zlyhal.

Premiér sa vyjadril aj k roztržke, ktorá sa vo štvrtok odohrala na Pražskom hrade medzi ním a prezidentom. "Ja som sa udržal a povedal som si svoje. Najviac som sa obával, aby mi nevypli mikrofóny," uviedol.

"Ešte vo štvrtok ráno Úrad vlády kancelárii Hradu písal, že sa nechystám priniesť akúkoľvek demisiu. Od rána to Pražský hrad vedel a celá šaráda sa odohrávala až popoludní," dodal.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:10