Emmanuel MacronReuters
StoryEditor

Za únikom dát z Macronovho štábu je najskôr Kremeľ. WikiLeaks objavil stopu v metadátach

07.05.2017, 11:45
Autor:
ČTKČTK
Portál WikiLeaks, ktorý sa zameriava na zverejňovanie tajných informácií, naznačil možnú ruskú stopu za únikom dokumentov zo štábu francúzskeho prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona.

V metadátach k uniknutým materiálom sa podľa serveru objavuje meno pracovníka bezpečnostnej spoločnosti spojenej s ruskou vládou. Ukradnuté e-maily, snímky, faktúry a iné dokumenty sa objavili na internete dva dni pred dnešným rozhodujúcim kolom francúzskych prezidentských volieb.

Hackersky získané a zverejnené materiály z Macronleaks obsahujú početné ruské tagy:

WikiLeaks v noci na dnes na twitteri zverejnil tabuľku s metadátami, v ktorých je deväťkrát uvedené v azbuke meno Georgij Petrovič Roško. Podľa serveru ide o zamestnanca spoločnosti Evrika, ktorá zmluvne pracuje pre ruskú vládu.

Informáciu zaznamenala ruská agentúra RIA Novosti, podľa ktorej WikiLeaks neupresnil, o akú spoločnosť Evrika konkrétne ide. Avšak WikiLeaks v nasledujúcom tweete s odkazom na článok portáli lenizdat.ru dodal, že ide o spoločnosť, ktorá získala od ruskej tajnej služby FSB licencie k činnosti zamerané na ochranu štátneho tajomstva.

RIA Novosti k tomu poznamenala, že medzi ruskými firmami v oblasti IT je skutočne spoločnosť Evrika, ktorá na oficiálnom webe uvádza svojich stálych klientov. Sú medzi nimi napríklad ruské ministerstvá zahraničia a zdravotníctva. Reakciu spoločnosti sa zatiaľ získať nepodarilo.

Na internete sa v piatok večer objavil veľký balík dokumentov patriacich štábu prezidentského kandidáta Macrona, ktorého volebnom protivníkom je nacionalistka Marine Le Penová.

​Zástupcovia Macronovej kampane následne potvrdili, že ide o výsledok masívneho a koordinovaného hackerského útoku, ktorého obeťou sa stali pred niekoľkými týždňami. Kvôli zákazu politickej agitácie, ktorý platí s ukončením kampane od polnoci z piatka na dnes až do konca hlasovania v nedeľu o 20:00, zakázali úrady médiám zverejňovať podrobnosti o uniknutých dokumentoch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:46