Reuters
StoryEditor

Babiš si pustil nahrávky. Pokašľal som to, s novinárom som sa nemal schádzať, priznáva

07.05.2017, 18:19
Autor:
ČTKČTK
Český vicepremiér Andrej Babiš na nedeľnú televíznu diskusiu neprišiel. Na facebooku uviedol, že by proti nemu bolo päť lídrov parlamentných strán a moderátor.

"Rozhodol som sa, že dnes neprídem do Otázok Václava Moravca. Uvedomil som si, ako to tam bude vyzerať. Päť lídrov parlamentných strán a pán Moravec? To je šesť proti Babišovi," napísal Babiš na svojom facebooku.

Vo svojom príspevku sa zároveň vyjadril k uniknutým nahrávkam, ktoré sa rozhodol po niekoľkých dňoch vypočuť. "Pomohol som im. Urobil som chybu. Konečne som si tie nahrávky vypočul, a aj keď som presvedčený, že som nikoho neovplyvňoval, priznávam, nemal som sa s tým novinárom vôbec schádzať. Bola to vopred zorganizovaná provokácia. Pokašlal som to," priznal Babiš, ktorý predtým spochybňoval pravosť nahrávok.

Boj proti tzv. tradičným politikom však nevzdáva: "Nenechám sa zastrašiť, nenechám sa vyhnať, ani mi to neznechutí. Áno, pracujte na tom. Politici, médiá, krstní rodičia, čo skôr dlhé roky ťahali za nitky zozadu. A aj keď ma teraz premiér popravil, ja ten boj nevzdám a budem s tými korupčníkmi bojovať ďalej."

Babiš tiež uviedol, že odpočúvanie vicepremiéra a ministra financií môže byť obrovským bezpečnostným rizikom pre štát. Naznačil, že by odpočúvania mohli byť "na zákazku krstných rodičov a tradičných politických strán". Babiš v piatok kvôli nahrávkam podal trestné oznámenie a naznačil, že za nimi stojí minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD). Sobotka v nedeľu v televízii Prima povedal, že záležitosť, kto ich vydal, musí vyšetriť polícia.

​Sobotka v utorok oznámil, že podá demisiu, aby otvoril cestu k riešeniu situácie okolo ministra Babiša. Podľa premiéra je Babiš zaťažený podozreniami, že neodvádzal dane a že ovplyvňoval novinárov v médiách, ktoré v minulosti vlastnil, ako majú písať.

Zeman uviedol, že by mal z vlády odísť iba premiér. To by podľa Sobotku ale nevyriešilo príčinu vládnej krízy. Preto premiér v piatok oznámil, že demisiu nepodá a poslal Zemanovi návrh na Babišovo odvolanie. Hrad ale podobu návrhu spochybňuje. Zeman v pondelok odcestuje na návštevu Libereckého kraja a potom do Číny. Vráti sa 18. mája.

Prezident Zeman v minulosti niekoľkokrát povedal, že v Českej televízii je zrejmý vplyv opozičnej TOP 09 a neinformuje o prezidentovi vždy objektívne. Proti tomu sa ohradila ako televízia, tak strana Miroslava Kalouska. Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček zhruba pred mesiacom obvinil televíziu, že je kritická voči Zemanovi a Babišovi.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 05 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:53