junckerTASR/AP
StoryEditor

"Bolo zabránené tomu najhoršiemu." Európski politici reagovali na víťazstvo Macrona

08.05.2017, 08:02
Autor:
TASRTASR

Víťazstvo centristického kandidáta Emmanuela Macrona v nedeľňajšom druhom kole francúzskych prezidentských volieb privítali aj hlavné európske politické strany. Mnohí politici však vyjadrili znepokojenie nad vysokým percentom voličských hlasov pre kandidátku Národného frontu (FN) Marine Le Penovú a nad rozpoltenosťou francúzskeho elektorátu.

Juncker krátko po prvých výsledkoch poslal telegram

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker krátko po oznámení prvých výsledkov volieb, ktoré už jasne naznačili Macronovo víťazstvo, budúcemu prezidentovi Francúzska zaslal krátky blahoprajný telegram.

"Chcem Vám zablahoželať za víťazstvo v prezidentských voľbách vo svojom mene ako aj v mene kolégia komisárov," napísal šéf exekutívy EÚ. A dodal, že osobne víta myšlienky, ktoré Macron obhajoval pred voľbami a to je silná a pokroková Európa, ktorá chráni všetkých svojich občanov. "Dúfam, že počas vášho prezidentského pôsobenia Francúzsko bude pokračovať v diskusii o budúcnosti Európy," dodal Juncker.

Strana európskych socialistov (PES) vo vyhlásení jej predsedu Sergeja Staniševa víta zvolenie Macrona za prezidenta Francúzska, zároveň však vyjadruje hlboké znepokojenie nad silným počtom hlasov pre Le Penovú.

"Macron teraz čelí vážnym výzvam. Musí riešiť podmienky, ktoré viedli k tomu, že tak veľa francúzskym voličov sa rozhodlo pre krajne pravicového a populistického kandidáta," uviedol Stanišev v správe pre médiá. Vyjadril nádej, že Macron bude plniť svoju silne proeurópsku agendu na ktorej postavil predvolebnú kampaň.

"Bolo zabránené tomu najhoršiemu"

Líder frakcie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Gianni Pittella privítal s úľavou výsledky volieb vo Francúzsku.

"Tvárou v tvár tmárstvu zosobnenému Národným frontom víťazstvo Emmanuela Macrona je úľavou pre Francúzsko, ale aj pre Európu. Bolo zabránené tomu najhoršiemu," povedal Pittella. Podľa jeho slov však toto víťazstvo má "horkú chuť", lebo kandidátka, ktorá sľubovala deštrukciu EÚ, získala vyše tretiny voličských hlasov. "Všetci európski demokrati sa musia prebudiť," zdôraznil.

Pittella odkázal budúcemu prezidentovi, že bude musieť riešiť otázky týkajúce sa fungovania EÚ, ktoré trápia milióny Francúzov. Z pohľadu európskych sociálnych demokratov je to najmä upustenie od úsporných opatrení, väčšia flexibilita pri správe verejných financií, spravodlivejšie zdaňovanie a silný pilier sociálnych práv ako ochrana pred dôsledkami globalizácie.

Macronovu výhru privítala aj parlamentná frakcia Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V oficiálnom komuniké konzervatívci budúcemu prezidentovi odkázali, že "nemusíme súhlasiť so všetkým, ale obaja veríme, že naša budúcnosť by mala byť postavená na nádeji a nie na strachu". ECR pri tejto príležitosti pripomenula potrebu hlbokej a konštruktívnej reformy EÚ, jej premenu na organizáciu, ktorá je zodpovedná a počúva a reaguje na priania a potreby obyčajných ľudí.

Pozrite si aj profil Emmanuela Macrona:

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 04 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-04 11:20:35 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Rusko zameria svoje informačné zdroje na olympiádu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:30