Reuters
StoryEditor

Rusko oslavuje Deň víťazstva. Pre zlé počasie zrušili leteckú prehliadku

09.05.2017, 09:20
Autor:
ČTKČTK
Rusko dnes oslavuje Deň víťazstva, pripomínajúci koniec druhej svetovej vojny.

Vojenskú silu demonštruje prehliadkami, ktoré sa kvôli časovému posunu už konali v mestách na Ďalekom východe. V prístave Vladivostok posádka predviedla protilietadlové rakety S-300 a Os, a tiež protilodné strely Bal a Bastion. Nechýbali ani jednotky reprezentujúce štáb Tichooceánskej flotily, informovala agentúra Interfax.

​V meste Južno-Sachalinsk usporiadali nielen prehliadku, ale aj masové cyklistické preteky, ktorých sa zúčastnil aj gubernátor Sachalinu a japonský generálny konzul.

Skromnejšie, ako v minulosti

Tradične najväčšia vojenská prehliadka sa aj tento rok konala v Moskve, kde po Červenom námestí pochodovalo viac ako 10 000 vojakov a vojačiek. Predviedlo sa aj 114 kusov bojovej techniky a 72 lietadiel a vrtuľníkov. Prvýkrát na Červené námestie vyšla technika určená pre nasadenie v Arktíde.

Oslavy víťazstva v Moskve podľa tlače vyjdú na viac ako pol miliardy rubľov (7,85 miliónov eur), hoci z hľadiska počtu tankov a ďalšej techniky má byť tohtoročná moskovská prehliadka najskromnejšia za posledné tri roky.

Súčasťou moskovských osláv bude aj koncert armádneho súboru Alexandrovci. Venovaný bude padlým vo vojne aj kolegom, ktorí vlani zahynuli na palube armádneho lietadla cestou na koncert k ruským vojakom v Sýrii.

Leteckú prehliadku zrušili

Ruská armáda kvôli nepriazni počasia zrušila dnes leteckú časť vojenskej prehliadky na Červenom námestí v Moskve. Za jedinú noc tu napršalo 70 percent mesačného úhrnu, napísala agentúra Interfax.

Nad Červeným námestím malo preletieť 72 posádok strategických bombardérov, stíhacích lietadiel, vrtuľníkov, dopravných i bojových lietadiel.

Armáda techniku z prehliadky stiahla napriek tomu, že špeciálna letecká jednotka tradične pomocou chemikálií rozháňala oblaky vo výške tri až osem tisíc metrov. Letecká technika sa tak podľa ministerstva obrany vrátila na základne.

Zjednocujúci sviatok

Deň víťazstva je v Rusku považovaný za sviatok, ktorý obyvateľov najviac zjednocuje. Niekdajší Sovietsky zväz stratil podľa odhadov v druhej svetovej vojne 26 miliónov svojich občanov.

Úrady v mnohých miestach podľa médií nariadili žiakom a študentom povinnú účasť na oslavách, hoci Kremeľ podobné nútenie účastníkov údajne zakázal. Rozhlasová stanica Echo Moskvy avizovala, že v moskovskom sprievode na uctenie padlých vo vojne sa majú objaviť aj portréty separatistov zabitých v boji s ukrajinskou armádou v Donbase.

Vlani sa tejto akcie nazvanej Nesmrteľný pluk zúčastnilo podľa moskovskej polície do pol milióna ľudí, na čele ktorých kráčal prezident Vladimír Putin. Tento rok moskovská radnica čaká viac ako 300 000 ľudí.

Deň víťazstva sa v Rusku aj väčšine postsovietskych republík oslavuje 9. mája, teda o deň neskôr ako na Západe. Vysvetľuje sa to tým, že v čase kapitulácie Nemecka, čo bolo 8. mája 1945, bolo v Moskve vzhľadom k časovému posunu už po polnoci.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:33