andrej babišTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Babiš sa drží ministerského kresla: Môžete ma aj zabiť, ale nerezignujem

10.05.2017, 15:26
Jediným možným riešením súčasnej vládnej krízy v Česku je podľa opozičných ODS a TOP 09 odvolanie ministra financií Andreja Babiša z vlády a jeho odchod z verejného života.

Jediným možným riešením súčasnej vládnej krízy v Česku je podľa opozičných ODS a TOP 09 odvolanie ministra financií Andreja Babiša z vlády a jeho odchod z verejného života. Na mimoriadnej schôdzi Snemovne o tom hovorili šéf ODS Petr Fiala a líder poslancov TOP 09 Miloslav Kučera. "Je to pokus o popravu Babiša v priamom prenose," reagoval minister financií.

"Môžete ma aj zabiť, ale nebudem rezignovať, tú radosť vám neurobím," vyhlásil šéf hnutia ANO a minister financií pri prejave v Snemovni. "Ja som ohrozenie vášho skorumpovaného systému, proti ktorému budem ďalej bojovať," zakončil svoj takmer polhodinový prejav.

Zaorálek: Babiš išiel do politiky, aby hájil záujmy svojho podniku

"Tak dlho ste hovorili, že chcete bojovať s Matrixom, až sa ukázalo, že ho budujete a ste jeho súčasťou," oponoval Babišovi minister zahraničia a miestopredseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podľa neho Babiš vstúpil do politiky, aby hájil záujmy svojho podniku.

"Počul som podobným spôsobom hovoriť Víta Bártu. To bol taký váš predskokan," povedal šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a zaspomínal na exministra dopravy Víta Bártu z Vecí verejných, ktorý bol podľa Kalouska tiež taký ufňukaný klamár.

Mimoriadna schôdza Snemovne sa zišla kvôli nahrávkam, na ktorých Babiš hovorí s bývalým redaktorom MF DNES Marekom Přibilom o materiáloch, ktoré by mohli byť použité proti jeho politickým rivalom.

Šéf ODS Fiala: Bráňme spoločne demokratické princípy

Na jednej z nahrávok ponúka Přibil Babišovi materiály týkajúce sa policajného vyšetrovania kauzy Beretta. Sociálna demokracia bude podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Snemovne kvôli zriadeniu vyšetrovacej komisie k úniku z policajných spisov.

"Poslanci sa nemôžu len prizerať, keď sú takéto podozrenia zo zneužívania moci," povedal v Snemovni šéf ODS Petr Fiala. "Je potrebné, aby sme spoločne vystúpili na obranu demokratických princípov," uviedol.

ODS aj TOP 09 považujú nahrávky, na ktorých hovorí Babiš, za škandalózne. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka poslal prezidentovi Milošovi Zemanovi návrh na odvolanie Babiša z vlády, ale Zeman tomu zatiaľ - napriek ústave, podľa ktorej tak urobiť musí - nevyhovel.

Odmietam rezignovať, živý spis som nikdy nevidel, povedal Babiš

"Vy sa tu radujete, ale raz sa to možno stane aj vám. Že vám niekto dá plošticu, že na vás nasadia agenta provokatéra," povedal poslancom Babiš, že tomu, čomu teraz čelí on, môžu byť vystavení aj oni. "Zásadne odmietam rezignovať, nie je na to dôvod," vyhlásil minister financií. Argumentoval, že ČSSD klesajú preferencie, a preto premiér Sobotka potrebuje niečo ukázať.

Skupina, ktorá si hovorí Julius Šuman, na internete zverejnila tri nahrávky. Z poslednej, ktorá sa objavila v pondelok, vyplýva, že novinár Marek Přibil, ktorý dostal v MF DNES okamžitú výpoveď, zrejme odovzdáva Babišovi dokumenty, ktoré podľa neho pochádzajú z policajného vyšetrovania kauzy Beretta. "V živote som žiadny živý spis nevidel, ani nedržal v ruke," vyhlásil Babiš.

O tom, že poslancov, ktorí chcú Babišov odchod, možno už tiež niekto nahráva, hovoril aj minister spravodlivosti Robert Pelikán z ANO. "A čo proti tomu robíte," spýtal sa ho šéf poslancov ODS Zbyněk Stanjura.

"Ja by som to načasoval pred ten ich snem socanský"

Čo je tiež napríklad počuť na nahrávkach? "Ja by som to nechal, načasoval by som to pred ten ich snem socanský a niečo pred voľbami," hovorí Babiš Přibilovi v jednej z nich. Z toho vyplýva, že rozhovor sa odohrával ešte pred marcovým zjazdom ČSSD. Skôr Babiš hovoril, že v žiadnom prípade nebude ovplyvňovať, čo médiá, ktoré kúpil, napíšu.

Keď v parlamente prešla novela zákona o konflikte záujmov, previedol Babiš svoj holding Agrofert do dvoch zverenských fondov. Agrofert vlastní i mediálne dom MAFRA, pod ktorého okrem iného patrí internetový portál iDNES.cz či denníky MF DNES, Lidové noviny a Metro.

Babiš tvrdí, že sa stal terčom provokácie a v súvislosti s nahrávkami podal trestné oznámenie. Babišovi politickí oponenti, vrátane premiéra a predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, zdôrazňujú, že v minulosti nehovoril pravdu, keď vyhlasoval, že svoje médiá neovplyvňuje.

"Andrej Babiš sa vysmieva verejnosti," povedal Fiala ešte pred mimoriadnou schôdzou, ktorej jediný bod je "Zneužívanie moci ministrom financií Andrejom Babišom voči nezávislým inštitúciám demokratickej spoločnosti".

Nahrávky sa objavili v čase koaličnej krízy, keď Sobotka navrhol Babišovo odvolanie z vlády, a to kvôli nejasnostiam okolo jeho financií. Prezident Zeman chce o Sobotkovej žiadosti rozhodnúť až po návrate z Číny. "Prezidentovi Milošovi Zemanovi je milšia návšteva komunistickej Číny," kritizoval ho kvôli tomu šéf poslancov TOP 09 Miloslav Kučera.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:21