StoryEditor

Macron bude tvrdší voči Maďarom

11.05.2017, 00:00
Popredný francúzsky politológ Nicolas Tenzer, ktorý osobne pozná zvoleného šéfa Elyzejského paláca, pre HN.

Najhorším nepriateľom nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona je Rusko, tvrdí Nicolas Tenzer.

Francúzi si vybrali za nového prezidenta centristu Emmanuela Macrona, ktorého vy osobne poznáte už 11 rokov. Aké zmeny s ním čakajú Francúzsko aj celú Európsku úniu?
V prvom rade musím zdôrazniť, že do Európskej únie aj ddo celého sveta sa po týchto voľbách vrátila nádej. Mnohí z európskych i svetových lídrov sa obávali možného víťazstva ultrapravice. Je pritom bezprecedentné, že francúzski voliči si vybrali kandidáta, ktorého kampaň bola založená na Európe, liberálnych hodnotách a otvorenej spoločnosti. Macron bol zároveň schopný ukázať svetu, že nie sme uväznení v systéme starých strán a môžu sa objaviť noví lídri, a to aj vtedy, ak nie sú populisti.

Zaujímavé je, že takmer dve tretiny hlasov získal kandidát, o ktorom pred voľbami nebolo príliš veľa známe...
V každom prípade, veľa ľudí, ktorí mu odovzdali hlas, nevolilo zaňho, ale proti Marine Le Penovej. A on ich teraz bude musieť presvedčiť, že zmeny, ktoré prinesie, zlepšia situáciu celej krajiny. Predovšetkým tým, že vytvorí viac pracovných príležitostí, viac bohatstva, viac sociálnej spravodlivosti.

Macron vo svojej predvolebnej kampani povedal, že požaduje reformu Európskej únie. Ktoré reformné návrhy môžeme teraz čakať z Paríža?
Chce predovšetkým vytvoriť rozpočet eurozóny, čo je predbežnou podmienkou pre jej ekonomickú správu. Nemecko to však môže akceptovať iba vtedy, ak Francúzsko ukáže svoju ochotu a rozhodnosť pri presadzovaní štrukturálnych reforiem. Ďalej sa zaviazal, že posunie dopredu starú myšlienku európskej obrany a bezpečnosti, ktorá zostáva na pokraji záujmu. Jeho návrh na zvýšenie obranného rozpočtu na dve percentá hrubého domáceho produktu by určite pomohol. Nasledovať ho budú Nemecko a tiež Veľká Británia, či už vnútri alebo mimo EÚ. Samozrejme...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 02 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 03 - Modified: 2024-04-28 19:08:05 - Feat.: - Title: Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany 04 - Modified: 2024-04-28 18:31:56 - Feat.: - Title: Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom, mení trestný zákon 05 - Modified: 2024-04-28 08:24:44 - Feat.: - Title: Francúzsko plánuje predstaviť návrhy na odvrátenie vojny medzi Hizballáhom a Izraelom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 04:33