Reuters
StoryEditor

V Belgicku začal ostro sledovaný proces. Členkám kráľovskej rodiny z Emirátov hrozí väzenie za otrokárstvo

13.05.2017, 10:53
Autor:
ČTKČTK
Princezné zo Spojených arabských emirátov hrozí väzenie za kruté zaobchádzanie so služobníctvom.

Belgický prokurátor žiada 18-mesačné väzenie pre osem princezien zo Spojených arabských emirátov, súdených v Bruseli za kruté zaobchádzanie so služobníctvom. Proces začal tento týždeň a rozsudok by mal byť známy v júni.

Ako napísal denník La Derniere Heure, proces s obžalovanými, nazývanými v Belgicku princezné z hotela Conrad, je v krajine veľmi sledovaný, pretože v ňom ide o neuveriteľný prípad moderného otrokárstva.

Kruté zaobchádzanie 

Šejka Hamdi Nahjánová, sedem jej dcér a ich bývalý indický majordomus sú obvinení z neľudského zaobchádzania s personálom počas ich pobytu v Belgicku. Členovia vládnuceho rodu Nahjánovcov obývali v roku 2008 osem mesiacov štvrté poschodie najluxusnejšieho bruselského hotela, ktorý sa v tom čase volal Conrad.

Priviezli si so sebou asi 20 služobných z najrôznejších krajín a niektoré z nich podali za kruté zaobchádzanie žalobu. Tvrdia, že boli pod dozorom strážcov, nesmeli sa vzdialiť od hotela, jedli zvyšky po princeznách a jedna uviedla, že nedostala nič jesť ani piť po tri dni. Plniť príkazy museli byť pripravené po 24 hodín denne.

Spali pri dverách

Pri prijatí do práce museli odovzdať pasy, spali v miestnostiach po ôsmich, pričom pre niektoré neboli k dispozícii matrace. Niektoré mohli spať len pri dverách do izieb princezien, aby mohli prísť čo najrýchlejšie.

Princezné sú súdené v neprítomnosti a podľa súdnych zdrojov im okrem väzenia hrozí aj pokuta v ráde státisícov eur. Zo žalujúcich sa na súd tento týždeň dostavili dve osoby.

"Keď sme prišli, myslela som, že to je raj. Ale vzali mi pas a od tej chvíle som vymieňala plienky deťom. Nespala som nikdy v izbe, ale na chodbe. Izba slúžila ako prezliekareň pre deti," oznámila vo výpovedi jedna z nich .

Nulová hodnota pokuty

Obete požadovali 7 500 eur ako odškodné za morálnu ujmu a 50 eur za každý pracovný deň. Ich nároky tak ľahko prekračujú milión eur, čo je pre vládnucyi rod SAE nulová suma, ako poznamenal belgický list.

Sudca Henri Funck pri piatkovom pojednávaní požiadal súd o potrestanie vinníkov 18 mesiacmi väzenia a o pokutu 1,9 milióna eur. Obhajoba naopak žiada zbavenie viny, pretože podľa nej nesie právnu zodpovednosť spoločnosť Private Department, ktorá dojednala pracovníčkam pracovné zmluvy. Rozsudok má byť vynesený 23. júna.

Ochrancovia ľudských práv z organizácie Human Rights Watch, ktorí proces sledujú, upozornili, že je nepravdepodobné, že by SAE vydali na výkon trestu členov kráľovskej rodiny. Bude podľa nich ale aj tak významné, ak budú príslušníčky jedného z najbohatších klanov sveta verejne spojené s otrokárstvom. Bohaté rodiny v štátoch z oblasti Perzského zálivu sú často obviňované za kruté zaobchádzanie so služobníctvom.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:50