Líder britskej opozície Keir Starmer.SNÍMKA: REUTERS
StoryEditor

Líder britskej opozície vraj rezignuje, pokiaľ polícia preukáže, že porušil lockdown

09.05.2022, 18:23
Autor:
ČTKČTK

Šéf britskej opozície Keir Starmer je pripravený rezignovať, pokiaľ polícia preukáže, že vlani porušil pravidlá lockdownu v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Polícia mesta Durham začala minulý týždeň vyšetrovať Starmerovo stretnutie, ktoré mohlo byť v rozpore s vládnymi opatreniami proti šíreniu koronaviru.

Šéf britskej opozície Keir Starmer je pripravený rezignovať, pokiaľ polícia preukáže, že vlani porušil pravidlá lockdownu v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii. Polícia mesta Durham začala minulý týždeň vyšetrovať Starmerovo stretnutie, ktoré mohlo byť v rozpore s vládnymi opatreniami proti šíreniu koronavírusu. Starmer obvinenia odmieta.

Líder Labouristickej strany sa dostal pod tlak po tom, čo sa na internete objavilo video z apríla 2021, na ktorom v prízemnom byte popíja pivo a večeria so svojimi kolegami počas kampane v Durhame. V tej dobe síce napríklad boli otvorené záhradky reštaurácií, vo vnútorných priestoroch sa však nesmeli stretávať členovia rôznych domácností. Durhamská polícia minulý týždeň oznámila, že začala vyšetrovanie tohto incidentu.

"Hovorím úplne jasne, že nebol porušený žiadny zákon. Tie boli po celý čas dodržiavané," uviedol Starmer. "Ak by sa však polícia rozhodla uložiť mi pokutu, samozrejme by som urobil správnu vec a odstúpil by som," dodal politik.

"Záleží na tom, pretože britská verejnosť si zaslúži politikov, ktorí vedia, že pravidlá platia aj pre nich. Zaslúžia si politikov, ktorí sa riadia tými najvyššími štandardmi. A zaslúžia si politikov, pre ktorých je na prvom mieste krajina a nie oni sami. Toho sa im odo mňa vždy dostane,“ vyhlásil opozičný líder.

Starmer dnes porušenie pravidiel opäť odmietol. Tvrdí, že jeho tím vo chvíli, ktorú zachytili kamery, pracoval a iba si postupne chodil do kuchyne, kde bolo jedlo objednané z reštaurácie. Podľa Starmera išlo o pracovné stretnutie, ktoré teda nebolo v rozpore s platnými nariadeniami.

Polícia sa aférou zaoberá aj kvôli tomu, že vedenie labouristov stále mení svoju výpoveď, uviedol nedávno denník The Guardian. Strana napríklad pôvodne tvrdila, že na mieste nebola Starmerova zástupkyňa Angela Raynerová, ktorá však neskôr pripustila, že prítomná bola. Raynerová dnes tiež oznámila, že rezignuje, ak dostane pokutu za porušenie lockdownu.

Starmer strávil posledné mesiace kritizovaním britského premiéra Borisa Johnsona a ministra financií Rishiho Sunaka. Obaja dostali pokuty v súvislosti s narodeninovou oslavou, ktorú pre Johnsona usporiadali zamestnanci jeho kancelárie v Downing Street v júni 2020. Oslava bola podľa polície v rozpore s vtedy platnými nariadeniami prijatými kvôli pandémii ochorenia COVID-19.

01 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Krvavý rytier je späť. Tony Blair našepkáva vplyvným, pre labouristov je modlou 02 - Modified: 2023-07-17 11:21:59 - Feat.: - Title: Čo robí Čína inak ako západný svet? 03 - Modified: 2023-06-15 10:17:25 - Feat.: - Title: Johnson úmyselne zavádzal poslancov o lockdownových večierkoch, rozhodli poslanci 04 - Modified: 2023-03-22 22:27:48 - Feat.: - Title: Boris Johnson popiera, že o lockdownových večierkoch úmyselne klamal. Prisahal na Bibliu 05 - Modified: 2023-03-03 20:21:05 - Feat.: - Title: Johnson mohol zavádzať parlament v spojitosti s večierkami, ktoré organizoval v čase lockdownu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:34