Joe Biden.SNÍMKA: REUTERS
StoryEditor

Biden chce zamedziť únikom informácií o zdieľaní tajných dát USA s Ukrajinou

09.05.2022, 20:05

Biely dom minulý týždeň vyvracal správu, podľa ktorej USA poskytli Ukrajincom spravodajské informácie, ktoré mali pomôcť k likvidácii ruských generálov. Dnes Biden povedal, že úniky informácií o zdieľaní dôverných poznatkov amerických tajných služieb s Ukrajinou musia prestať.

Americký prezident Joe Biden povedal predstaviteľom národnej bezpečnosti, že úniky informácií o zdieľaní dôverných poznatkov amerických tajných služieb s Ukrajinou musia prestať. S odvolaním sa na zdroje blízke Bidenovmu rokovaniu so šéfmi bezpečnosti o tom informovala spravodajská stanica CNN.

Biely dom minulý týždeň vyvracal správu, podľa ktorej USA poskytli Ukrajincom spravodajské informácie, ktoré mali pomôcť k likvidácii ruských generálov.

Biden oddelene rokoval s ministrom obrany Lloydom Austinom, riaditeľom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williamom Burnsom a riaditeľkou úradu amerických výzvedných služieb (DNI) Avril Hainesovou.

Povedal im, že zverejňovanie toho, aké informácie USA poskytujú Ukrajincom, ničomu nepomáha, a nariadil, že tieto úniky musia prestať. Stanica NBC uviedla, že DNI, Pentagon ani CIA správu nekomentovali.

image

Bidenová sa na neohlásenej návšteve Ukrajiny strela so Zelenskou

Americké médiá tvrdia, že sa Ukrajincom podarilo v apríli potopiť ruský krížnik Moskva práve vďaka poznatkom amerických rozviedok. Pentagon však upozornil, že žiadna z poskytnutých dát nemohla byť použitá na zacielenie plavidla. USA tiež uvádzajú, že o pripravovanej operácii proti ruskej lodi vopred nevedeli a nijako sa na nej nepodieľali.

Rovnako americkí predstavitelia popierajú, že by USA poskytovali informácie použiteľné na likvidáciu ruských generálov. Hovorca Národnej bezpečnostnej rady povedal, že USA poskytujú Ukrajine tajné informácie, aby Ukrajincom pomohli brániť ich krajinu.

Časť členov administratívy je podľa NBC toho názoru, že zverejňovanie zdieľaných informácií môže konflikt na Ukrajine vystupňovať a provokovať ruského prezidenta Vladimira Putina. V konečnom dôsledku to potom môže zdieľanie tajných informácií s Ukrajinou znehodnotiť.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:56