Antonio Guterres a moldavská premiérka Natalia Gavrilita.SNÍMKA: REUTERS
StoryEditor

Guterres v Moldavsku: Vplyv ruskej vojny na Ukrajine je hlboký a ďalekosiahly

09.05.2022, 21:33
Autor:
TASRTASR

Návšteva šéfa OSN v Moldavsku sa odohrala niekoľko dní po tom, ako v proruskom odštiepeneckom regióne Podnestersko došlo k sérii incidentov, pripomenula AP. Koncom apríla traja muži zaútočili na sídlo ministerstva štátnej bezpečnosti v Tiraspole.

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok počas oficiálnej návštevy Moldavska povedal, že dôsledky eskalácie ruskej vojny proti Ukrajine sú "príliš desivé na to, aby sme o nich uvažovali". TASR o tom informovala na základe servisu agentúry AP.

Guterres, ktorý v pondelok pricestoval do moldavského hlavného mesta Kišiňov, na spoločnej tlačovej konferencii s premiérkou Nataliou Gavrilitovou povedal, že vplyv ruskej vojny v susednej Ukrajine "je hlboký a ďalekosiahly".

"Som hlboko znepokojený pokračovaním a možným šírením vojny, ktorú Rusko vedie na Ukrajine," povedal Guterres a dodal, že suverenita a územná celistvosť Moldavska "nesmie byť ohrozená ani podkopávaná".

image

Český expert pre HN: Rusi zmenili taktiku, teraz postupujú výrazne pomalšie

Návšteva šéfa OSN v Moldavsku sa odohrala niekoľko dní po tom, ako v proruskom odštiepeneckom regióne Podnestersko došlo k sérii incidentov, pripomenula AP. Koncom apríla traja muži zaútočili na sídlo ministerstva štátnej bezpečnosti v Tiraspole. O deň neskôr boli zničené dve veľké antény. Minulý piatok tamojšia polícia uviedla, že bezpilotné lietadlo zhodilo dve bomby na jednu z miestnych obcí.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová ešte koncom apríla uviedla, že incidenty v Podnestersku sú pokusom o eskaláciu napätia v regióne. Ukrajina vyjadrila obavy z toho, že za provokáciami môžu stáť ruské tajné služby.

Podnestersko je malý odštiepenecký región v bývalej sovietskej republike Moldavsko, kde Moskva podporuje a vyzbrojuje tamojších proruských separatistov. Rusko má na jeho území svoju vojenskú základňu, ako aj sklady s približne 20.000 tonami munície. Medzinárodne neuznané Podnestersko hraničí so západnou Ukrajinou.

 

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:56