Novinári na Ukrajine, ktorí sa bežia ukryť pred ostreľovaním v Irpine. FOTO: REUTERS/Carlos Barria
StoryEditor

Celý od modrín a zabalený do vriec na odpadky. Novinár na Ukrajine sa stal obeťou brutálneho útoku

11.05.2022, 14:51
Autor:
TASRTASR

Bieloruský novinár Denys Stadži pôsobí na Ukrajine od roku 2018. Utýraného a v bezvedomí ho našla doma jeho družka. Stadži kritizoval ruskú inváziu a v minulosti sa mu vyhrážali smrťou.

Manželka bieloruského novinára Denysa Stadžiho (Lavnikevyča) žiada ukrajinské úrady, aby dôsledne vyšetrili útok, ktorého obeťou sa jej manžel stal v apríli na Ukrajine, kde od roku 2018 žije a pracuje.

Medzinárodná federácia novinárov vo svojom vyhlásení útok na Stadžiho rozhodne odsúdila a žiada ukrajinské úrady, aby prípad vyšetrili a vydali páchateľov justícii. S rovnakou výzvou prišiel koncom týždňa aj Výbor na ochranu novinárov.

Otrávený a týraný niekoľko dní

Stadžiho manželka Viktorija Lavnikevyčová, ktorá je s výborom v kontakte prostredníctvom aplikácie na odosielanie správ, informovala, že so Stadžim stratila kontakt 9. apríla, keď bola so synom na západnej Ukrajine.

Po návrate do Kyjeva – 12. apríla – ho našla v ich byte  v bezvedomí. Muž bol zabalený do vriec na odpadky a na tele mal modriny a iné známky týrania.

Fotografie zverejnené Lavnikevyčovou na sociálnych sieťach ukazujú Stadžiho s rozsiahlymi modrinami na trupe, rukách a nohách, ako aj s reznými ranami na rebrách, chrbte a zadku.

Stadžiho následne previezli do nemocnice. Podľa názoru lekárov bol novinár bitý najmenej tri až štyri dni. Lekári odhadujú, že na zotavenie bude potrebovať niekoľko mesiacov.

Z informácií, ktoré novinárova partnerka zverejnila na platforme Telegram, vyplýva, že Stadži bol otrávený neznámou látkou, ktorej zloženie však už nebolo možné zistiť. Spôsobila mu vážne poškodenie nervového systému a polovice pľúc.

Donútili ho aj piť zmes alkoholu so sedatívami a podľa jeho manželky mu bol pravdepodobne vpichnutá aj látka podobná metadonu.

Vyhrážky smrťou a kritika invázie

Stadži je bieloruský ekonomický novinár, ktorý od roku 2018 žije na Ukrajine, kde pracoval pre viaceré ukrajinské spravodajské weby.

Spoločne s Lavnikevyčovou prevádzkujú telegramový kanál pre Bielorusov v Kyjeve a moderujú niekoľko četov zameraných na bieloruskú diaspóru na Ukrajine. Na oboch sa v nedávnom období objavili kritické správy o ruskej invázii na Ukrajinu.

Lavnikevyčová sa pre Výbor na ochranu novinárov vyjadrila, že ona i jej manžel dostali vlani v lete cez platformu Telegram anonymné vyhrážky smrťou a nakrátko prestali moderovať tieto četovacie skupiny. Po vypuknutí vojny na Ukrajine však tieto svoje aktivity obnovili. Podľa jej slov ich na Telegrame sleduje asi 17-tisíc ľudí.

Medzinárodná federácia novinárov vo svojom vyhlásení uvádza, že nedávno boli úplne identickým spôsobom zlikvidovaní dvaja aktivisti v Bielorusku.

Niektoré bieloruské, ukrajinské i ruské médiá – napríklad Naša niva či Meduza.io – na jeseň roku 2020 napísali, že Lavnikevyč si vymyslel sieť falošných odborníkov a odvolával sa na nich vo svojich textoch pre rôzne médiá alebo písal pod rôznymi pseudonymami, a to údajne desať rokov. Novinár tieto obvinenia poprel a tvrdil, že takto len chránil svoje zdroje. Niektoré médiá jeho články zo svojich webov stiahli.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:08