Demonštrantka v Libanone drží v rukách fotografiu zabitej reportérky Šírín abú Aklaovej. FOTO: REUTERS/ Mohamed Azakir
StoryEditor

Izraelská armáda stiahla svoje tvrdenie, že novinárku zabili Palestínčania

12.05.2022, 10:45
Autor:
TASRTASR

Náčelník generálneho štábu spresnil, že nateraz nie je jasné, kto v stredu vystrelil guľku, ktorá zabila Šírín abú Aklaovú. Podľa pôvodnej verzie smrť zapríčinil neznámy palestínsky militant.

Izraelské obranné sily stiahli v stredu večer svoje tvrdenie, že palestínsko-americkú novinárku Šírín abú Aklaovú zabila zablúdená guľka vystrelená neznámym palestínskym militantom. TASR informáciu prevzala od panarabskej stanice al-Džazíra, ktorá tvrdí, že jej reportérku Aklaovú zámerne zabil izraelský vojak.

Náčelník generálneho štábu generálporučík Aviv Kochavi spresnil, že momentálne nie je jasné, kto v stredu vystrelil guľku, ktorá zabila Aklaovú v meste Džanín na okupovanom západnom brehu Jordánu (Predjordánsku).

"V tejto fáze nedokážeme určiť, koho streľba (to bola), a jej smrť ľutujeme," povedal izraelský generál Kochavi. Armáda židovského štátu k incidentu najprv uviedla, že počas operácie v utečeneckom tábore Džanín sa izraelskí vojaci stali terčom intenzívnej paľby zo strany Palestínčanov a streľbu opätovali. Armáda v tejto súvislosti zverejnila videozáznam, ktorý podľa nej ukazuje, ako ozbrojení Palestínčania strieľajú v uličke v tábore Džanín.

Izraelský premiér Naftali Bennett navyše v stredu na Twitteri zdieľal video palestínskeho bojovníka, ktorý podľa predsedu vlády uviedol, že zastrelil jedného príslušníka Izraelských obranných síl. Keďže však v stredu neutrpeli zranenia nijakí vojaci, toto tvrdenie podľa Bennetta naznačovalo, že muž zasiahol novinárku.

"Podľa údajov, ktoré v súčasnosti máme, existuje značná pravdepodobnosť, že za nešťastnú smrť novinárky sú zodpovední 'hlava-nehlava' strieľajúci ozbrojení Palestínčania," napísal Bennett na Twitteri.

Izraelská ľudskoprávna organizácia Be-celem však následne informovala, že jej predstavitelia v teréne zdokumentovali lokalitu, kde bolo vyhotovené spomínané video, ako aj miesto, kde Aklaová zahynula.

"Palestínska paľba zachytená na videu, ktoré šíri izraelská armáda, nemôže byť tou streľbou, ktorá zabila novinárku Šírín abú Aklaovú," napísala organizácia na Twitteri. Be-celem zverejnila súradnice oboch lokalít, ktoré sú od seba vzdialené 300 metrov a oddelené budovami a stenami. Ako zdôraznila hovorkyňa tejto ľudskoprávnej organizácie, "nie je možné", že streľba zobrazená na predmetnom videu je tá, ktorá zabila Aklaovú.

Al-Džazíra tvrdí, že novinárku zasiahli izraelskí vojaci úmyselne. Vyzvala preto medzinárodné spoločenstvo, aby voči izraelským bezpečnostným zložkám vyvodilo zodpovednosť. Európska únia v stredu odsúdila zabitie Šírín abú Aklaovej a vyzvala na nezávislé vyšetrenie okolností jej smrti. Na transparentné vyšetrovanie prípadu vyzvali aj Organizácia Spojených národov a USA.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:06