Na satelitnej snímke Hadí ostrov v Čiernom mori. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kyjev: O Hadí ostrov budeme bojovať tak dlho, ako bude potrebné

13.05.2022, 12:55
Autor:
ČTKČTK

Podľa niektorých vojenských činiteľov môžu byť boje z posledných dní pri Haďom ostrove predzvesťou bitky o nadvládu nad západom čiernomorského pobrežia, píše agentúra Reuters.

Ukrajina bude s Ruskom bojovať o Hadí ostrov v Čiernom mori tak dlho, ako to bude potrebné, vyhlásil dnes šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov.

Strategicky významný ostrov

Podľa Budanova má Hadí ostrov strategický význam pre Ukrajinu aj ruskú armádu, pretože ten, kto ho ovláda, kontroluje nielen situáciu na mori ale aj do istej miery vo vzduchu na juhu Ukrajiny.

Uviedol tiež, že z ostrova je možné zablokovať pohyb civilných lodí na juhu Ukrajiny. "Je to strategicky dôležitý bod, aby sme otvorili námorné obchodné cesty (...) a prekazili možné vojenské operácie Ruska v Podnestersku, odkiaľ môže útočiť na západnú časť Ukrajiny," vysvetlil Budanov.

Trojica ruských lodí

Ukrajinské sily poškodili pri Haďom ostrove ruskú podpornú loď Vsevolod Bobrov, ktorá tam viezla systém protileteckej obrany, uviedol vo štvrtok večer poradca ukrajinského prezidenta Oleksyj Arestovyč.

Plavidlo bolo podľa neho vážne poškodené, ale zrejme sa nepotopilo. Podľa hovorcu vojenskej správy Odeskej oblasti loď po zásahu začala horieť. Ruská strana informácie nepotvrdila a ani nie sú k dispozícii žiadne správy o prípadných obetiach, píše agentúra AP.

Britské ministerstvo obrany tento týždeň uviedlo, že ukrajinská armáda mieri na ruskú protileteckú obranu na Haďom ostrove a na podporné plavidlá, aby prekazila snahy Moskvy rozšíriť nadvládu nad ďalšou časťou čiernomorského pobrežia.

Ruská strana naopak v minulých dňoch uvádzala, že sa jej podarilo zmariť ukrajinský pokus o výsadok na ostrove.

Ukrajinská armáda minulý mesiac potopila raketový krížnik Moskva, vlajkovú loď ruskej čiernomorskej flotily. V marci poslala ku dnu výsadkovú loď Saratov.

01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:13