Prezident Spojených arabských emirátov Chalífa bin Zajd Nahaján na archívnej fotografii. FOTO: REUTERS/Stephanie McGehee
StoryEditor

Vo veku 73 rokov zomrel vládca Spojených arabských emirátov Chalífa bin Zajd Nahaján

13.05.2022, 13:16
Autor:
ČTKČTKnasinasi

Vláda vyhlásila 40-dňový smútok, na tri dni sa preruší práca na úradoch aj v súkromnom sektore. Prezident mal dlhodobé zdravotné problémy.

Zomrel vládca Spojených arabských emirátov šejk Chalífa bin Zajd Nahaján, ktorý v posledných 20 rokoch dohliadal na raketový vzostup svojej krajiny na svetovej scéne. V krátkom vyhlásení o tom informovala štátna tlačová agentúra.

Vláda SAE vyhlásila 40-dňový smútok a nariadila spustiť vlajky na pol žrde. Na ministerstvách aj v súkromnom sektore má byť na tri dni počnúc piatkom prerušená práca.

Šejk Chalífa bol prezidentom od novembra 2004, keď na tejto pozícii nahradil svojho otca a stal sa v poradí 16. vládcom Abú Zábí, najbohatšieho emirátu SAE.

Od roku 2014, keď v dôsledku mozgovej príhody podstúpil operáciu, sa na verejnosti objavoval len zriedka. V praxi bol za vládcu považovaný jeho brat, korunný princ Abú Zabí Muhammad bin Zajd Nahaján. Očakáva sa, že jeho nástupcom bude práve on.

Najvyšší mrakodrap sveta Burdž Chalífa v Dubaji nesie meno práve po zosnulom vládcovi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 23:13