Žena s ukrajinskou vlajkou stojí pred ruskými vojakmi počas zhromaždenia proti ruskej okupácii v ukrajinskom meste Cherson.FOTO:TASR/AP
StoryEditor

Londýn o plánoch Ruska: Okupanti chceli podriadiť väčšinu ukrajinských oblastí proruskej správe

14.05.2022, 09:16
Autor:
ČTKČTK

Britské ministerstvo obrany upozorňuje, že pokiaľ Moskva v Chersone zorganizuje referendum o pripojení oblasti k Rusku, takmer s istotou bude jeho výsledok zmanipulovaný.

Ústrednou súčasťou pôvodného ruského plánu invázie na Ukrajinu bolo s vysokou pravdepodobnosťou podriadiť väčšinu ukrajinských oblastí dlhodobej proruskej správe, ale podarilo sa to zatiaľ len v Chersonskej oblasti. Uviedlo to dnes ráno britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej zvodke o situácii na Ukrajine, zverejnenej na twitteri.

Ruskom dosadená vojensko-civilná správa v Chersonskej oblasti uviedla, že požiada Moskvu, aby región začlenila do Ruskej federácie, potvrdilo britské ministerstvo.

Už v stredu ruskojazyčný web BBC informoval, že oblasť na juhu Ukrajiny chce požiadať ruského prezidenta Vladimíra Putina o začlenenie do Ruskej federácie.

Britské ministerstvo obrany dnes upozornilo, že pokiaľ Rusko v Chersone zorganizuje referendum o pripojení oblasti k Rusku, takmer určite výsledky zmanipuluje, aby ukázalo, že jasná väčšina obyvateľov je pre opustenie Ukrajiny.

"Občania v Chersonskej oblasti budú pravdepodobne naďalej demonštrovať svoj odpor voči ruskej okupácii," uviedlo britské ministerstvo obrany.

"Skutočnosť, že Rusku sa podarilo dosadiť proruské miestne vedenie len v Chersone, zvýrazňuje neúspech invázie Ruska, pokiaľ ide o pokrok smerom k jeho politickým cieľom na Ukrajine," píše ministerstvo.

Rusko sa po takmer troch mesiacoch vojny podľa západných tajných služieb sústredí na ovládnutie rozsiahlych území na východe a juhu Ukrajiny.

 

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:45