Švédska premiérka Magdalena Anderssonová počas prejavu v parlamente v Stockholme. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Historická otočka: Švédsko sa chce po vyše 200 rokoch vzdať neutrality, požiada o vstup do NATO

16.05.2022, 15:32
16.05.2022, 16:06
Autor:
ČTKČTK

Chystaný vstup Švédska do Aliancie, ktorá by sa aj s Fínskom mala rozrásť na 32 členov, pravdepodobne prekreslí geopolitickú mapu severnej Európy.

Švédsko sa rozhodlo oficiálne požiadať o členstvo v Severoatlantickej aliancii. V Štokholme to dnes oznámila premiérka Magdalena Anderssonová, ktorá verí, že proces prijatia nebude trvať dlhšie ako rok.

Agentúra AP poznamenáva, že ide o historickú zmenu. Švédsko si roky zakladalo na neutralite, kvôli tohtoročnej ruskej invázii na Ukrajinu ale v priebehu pár mesiacov prehodnotilo svoj postoj. Do NATO z rovnakého dôvodu smeruje aj susedné Fínsko.

Najlepší krok 

"Budeme NATO informovať, že sa chceme stať členom aliancie," vyhlásila Anderssonová, podľa ktorej ide o "historickú zmenu v bezpečnostnej politike našej krajiny". Švédsko prihlášku odošle dnes, v utorok alebo v stredu, a urobí tak v koordinácii s Fínskom, uviedla.

"Vo švédskom parlamente je široká väčšina pre vstup do NATO," poznamenala aj šéfka menšinovej sociálnodemokratickej vlády po dnešnej diskusii zákonodarcov, v ktorej sa ukázala jasná podpora tomuto rozhodnutiu. "Najlepším krokom pre Švédsko a švédske obyvateľstvo je vstúpiť do NATO," vyjadrila ďalej svoje presvedčenie.

image

Plány na prijatie Fínska a Švédska do NATO sú problém, vyhlásil Putin

Chystaný vstup Švédska do Aliancie, ktorá by sa aj s Fínskom mala rozrásť na 32 členov, podľa agentúry Reuters prekreslí geopolitickú mapu severnej Európy. AP zase pripomenula, že Švédsko nebolo viac ako 200 rokov súčasťou žiadnej vojenskej aliancie. Jeho vstup do NATO preto pravdepodobne "znepokojí" ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Podpora od ostatných 

Ten už dnes vyslovil, že plány na prijatie Fínska a Švédska do NATO sú problémom. Rusko by podľa neho muselo reagovať, ak by Severoatlantická aliancia chcela do týchto krajín rozširovať vojenskú infraštruktúru.

image

Pozdĺž Čierneho mora smerom na Balkán. Putinov plán je odvekým cieľom Ruska

Jasná podpora švédskemu rozhodnutiu naopak prichádza zo Západu. Za Francúzsko ju tlmočil prezident Emmanuel Macron, za Dánsko a Nórsko šéfovia ich vlád. Dánsko, Nórsko aj Island dnes tiež dali najavo pripravenosť Švédsku aj Fínsku pomôcť všetkými prostriedkami, ak by boli napadnuté.

01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 23:08