Anthony Albanese, líder austrálskych labouristov a budúci austrálsky premiér. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Polovičný Talian, progresívec či nepraktizujúci katolík. Novým austrálskym premiérom bude šéf labouristov Albanese

21.05.2022, 17:05
Autor:
ČTKČTK

Na čele opozície a labouristov stojí Anthony Albanese od konca mája 2019, v austrálskom parlamente zasadá od roku 1996. V druhej vláde Kevina Rudda v roku 2013 bol tiež vicepremiérom.

Vizitka šéfa opozičnej Austrálskej labouristickej strany Anthonyho Albaneseho (59), ktorého strana dnes pravdepodobne vyhrala parlamentné voľby:

Na čele opozície a labouristov stojí Albanese od konca mája 2019, v austrálskom parlamente zasadá od roku 1996. V druhej vláde Kevina Rudda v roku 2013 bol tiež vicepremiérom a v rokoch 2007 až 2013 pracoval ako minister dopravy a pre regionálny rozvoj vo vládach a Julie Gillardovej.

V terajšej predvolebnej kampani Albanese okrem iného označil rastúcu infláciu v krajine za dôsledok zlého hospodárenia Morrisonovej vlády: "Austrálski robotníci platia za dekádu zlej politiky a ekonomických zlyhaní, pričom Scott Morrison hovorí, že by mal dostať šancu ďalšie tri roky, pretože je ešte len na začiatku," vyhlásil.

Albanese sa narodil 2. marca 1963 v Sydney, vyštudoval ekonómiu na tamojšej univerzite. Už za štúdií vstúpil do Labouristickej strany, v roku 1996 ho prvýkrát zvolili do parlamentu. Do tieňovej vlády ho prvýkrát vymenovali v roku 2001. Po víťazstve labouristov vo voľbách v roku 2007 sa stal predstaviteľom vlády v parlamente av tomto volebnom období bol tiež ministrom pre regionálny rozvoj a miestnu vládu a ministrom dopravy. V júni 2013 bol menovaný vicepremiérom.

image

Austrálsky premiér Morrison uznal porážku vo voľbách, šancu majú labouristi

Po porážke labouristov v septembrových voľbách v roku 2013 sa Albanese uchádzal o vedenie strany spoločne s Billom Shortenom. Aj keď získal väčšinu hlasov radových členov, Shorten získal viac hlasov poslaneckých a stál na čele strany, Albaneseho vymenoval do tieňovej vlády. Keď v roku 2019 labouristi prehrali vo voľbách tretíkrát za sebou, Shorten odstúpil a Albanesa bol jediným nominovaným kandidátom, následne zvoleným na čelo strany a opozície.

Za svojho pôsobenia na ministerstve dopravy musel Albanese čeliť protestom nákladných dopravcov zo severného Queenslandu, ktorí pred austrálskym parlamentom protestovali proti rastúcim cenám palív a emisných kvót. V januári 2012 tiež zožal kritiku za prejav, ktorý znel podľa kritikov ako z hollywoodskeho filmu. Pred asociáciou austrálskych novinárov National Press Club v Canberre tiež povedal, že opozičný vodca Tony Abbott nemá záujem riešiť problémy, ktorým Austrália čelí, a "zaujímajú ho len dve veci: ako z nich Austrálčanom nahnať strach a povedať im, kto za to môže". Skoro rovnakú reč ale podľa médií 17 rokov predtým predniesol herec Michael Douglas ako šéf Bieleho domu vo filme Americký prezident. "Sakra! Je to v háji," (D'oh! Stuff up) reagoval neskôr na twitteri Albanesa slovami, ktoré pripísal "ďalšiemu veľkému Američanovi Homerovi Simpsonovi".

image

Anthony Albanese, vodca austrálskej Labouristickej strany so svojou partnerkou Jodie Haydon a synom Nathanom Albanesem. FOTO: REUTERS

Svoje politické zameranie opisuje sám Albanee ako progresívne, je spájaný s ľavým krídlom Labouristickej strany. Je za interrupcie, ženy by podľa neho "mali mať právo si vybrať." Tiež podporuje legalizáciu eutanázie a práva LGBT komunít (lesbičky, gayovia, bisexuáli a transgenderové osoby), zúčastňuje sa ich pochodov. Bol proti referendu o sobášoch osôb rovnakého pohlavia, so slovami "nemali by sme dať verejne hlasovať v prípade, keď musíme posudzovať iné rodiny."

V júli 2015 Albanese kritizoval vládnu politiku vrátenia žiadateľov o azyl, ktorí prišli do Austrálie na lodiach. V terajšej predvolebnej kampani však vyhlásil, že by vrátenie utečencov zahrnul do svojej agendy, čo mu vyslúžilo kritiku "prezliekania kabátov" v tejto veci. V auguste 2021, keď v Afganistane prevzalo moc hnutia Taliban, Albanese vyzýval Morrisonovu vládu, aby udelila afganským utečencom trvalé vízum.

V roku 2000 sa Albanese oženil s političkou Carmel Tebbuttovou, majú syna Nathana. Rozišli sa v roku 2019 a teraz je jeho partnerkou Jodie Haydonová.

Albanese o sebe vyhlasuje, že je "polovičný Talian a polovičný Ír", a tiež "nepraktizujúci katolík." Rovnako je hudobným fanúšikom, raz sa podľa médií objavil na koncerte írskej kapely Pogues v tričku americkej rockovej skupiny Pixies.

01 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca 02 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 03 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:40